29 september 2013

Fadoprofilen (3). Jaime Santos


Jaime Santos (1909–82) spelade portugisisk gitarr och kom från stadsdelen Alfama i Lissabon. Framträdde offentligt i slutet av 30-talet. Hade en stor beundran för sin äldre kollega, den legendariske och stilbildande gitarristen Armandinho och de två blev både vänner och i viss mån konkurrenter kring år 1940. Tillsammans med sångaren Carlos Ramos och gitarristen Alberto Correia (spansk gitarr) drev han en tid en fadorestaurang i Lissabon.

Santos kan höras tillsammans med en rad av de främsta sångartisterna under decennierna kring mitten av 1900-talet, även Amália Rodrigues. Det är också lätt att hitta soloinspelningar. Santos spelade ofta i ett halsbrytande tempo, lika virtuost över gitarrens hela register, gärna variationsstycken. Musiken är intressant i sin klangliga variation och fyllighet. Santos spelade ofta två stämmor samtidigt och kan ge ett intryck av att vara två gitarrister i samspel.


En av fadons skickligaste kompositörer och har bidragit till den traditionella fadon med melodier som Fado Alfacinha, Fado Alvito, Fado Vadio och Fado Sevilha.

Så här låter han:
https://www.youtube.com/watch?v=y-C0CdyFrno
https://www.youtube.com/watch?v=ftCyv63HI-Y


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar