23 november 2013

Fadoprofilen (13). José Nunes

José Nunes (1914–79) spelade portugisisk gitarr och blev framförallt känd genom många radioprogram. Yngre gitarrister som Carlos Gonçalves och António Chainho har vittnat om att dessa program var en stark inspiration när de själva började spela gitarr.
Nunes var inte någon av de mest aktiva gitarristerna offentligt på grund av sitt arbete som ingenjör vid gas- och elektricitetsverket i Lissabon. Han ansågs som stel och tråkig på scenen och ställde höga krav på sina medmusiker och på sig själv. Men hans musik har värme, är virtuos och ofta lekfull. Typiskt för hans spelsätt är många glissandi. Nunes är en av de viktigaste kompositörerna inom fadons gitarrmusik, och hans kompositioner har tagits upp av många yngre gitarrister.
Han är ett självklart inslag i antologier med instrumental fado och finns också på enstaka egna skivor, som dock kan vara svåra att få tag på numera.
På den första av de två länkarna nedan spelar José Nunes tillsammans med José Inácio, spansk gitarr, en komposition av förebilden Armandinho, Ciganita, som även finns inspelad av Armandinho själv i slutet av 20-talet. (Inácio medverkar även på den andra inspelningen.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar