14 juli 2017

Statyer på stan utgår


Artiklar i pressen har meddelat att offentlig konst inte längre får avbildas på internet, som i bloggar eller på hemsidor. I Dagens Nyheter den 13 juli 2017 skriver ledarskribenten Lisa Magnusson bland annat:

”Det är inte tillåtet att lägga ut bilder av offentlig konst på internet, inte ens om man saknar vinstsyfte. Det meddelade Patent- och marknadsdomstolen förra veckan, efter att organisationen Bildupphovsrätt i Sverige, BUS, stämt den ideella sajten offentligkonst.se.”

”Domen är också ett enormt bakslag för den offentliga konsten, och för allmänheten som med skattepengar har varit med och betalat för dessa skulpturer, men som nu visat sig inte ha rätt till dem.”

Magnusson menar att det handlar om en privatisering av det allmänna som kan få mycket långt gående konsekvenser. Vilka de är kan man bara spekulera om. Ifall arkitekternas organisation gör gemensam sak med BUS kan vi i framtiden inte ha med bilder där det finns hus. Eller broar, eller planteringar. BUS meddelar att man tar sikte på ”professionella användare” och inte kommer att jaga enskilda. Men sajten offentligkonst.se är en ideell sajt som ingen tjänar något på. Meningen med den är att informera om och på så sätt sprida den offentliga konsten till flera. Jag har haft samma syfte med Statyer på stan.

Det behöver inte vara BUS som anmäler till exempel blogginlägg, det kan en enskild konstnär göra, eller en person vem som helst. Därför har jag nu tagit bort Statyer från stan från bloggen, med ett tack för visat intresse från alla som besökt inläggen. Vilket är åtskilliga. Förbudet gäller bara Sverige, eftersom BUS är en svensk organisation, och i framtiden kanske Statyer på stan kan återkomma – men då med statyer som kan ses utomlands. Enbart utländska statyer ingår i Statyer på stan 11 (levande statyer) och 34 (Sintra). De avsnitten ligger kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar