11 januari 2018

Möt fadon och våren i Lissabon

Belémtornet, Lissabon.

Förra året genomförde resebyrån Travel Gallery i Malmö två resor till Lissabon med fado som tema, den första i mars och den andra i november. Två grupper av intresserade fick möjlighet att lyssna på fado på olika ställen i staden, dels på etablerade fadokrogar med professionella artister, dels på enklare och billigare ställen med amatörfado eller med en blandning av professionella och amatörer. Det är under en sådan resa lätt att konstatera att fadomusiken i dag lever ett vitalt liv, både som attraktion för besökare och som folkmusik för lokalbefolkningen.

Ana Sofia Varela sjunger på Adega Machado, november 2017.

Nu är det dags för ytterligare en fadoresa. Den äger rum den 8­–15 mars 2018. Den skiljer sig från de föregående resorna genom dagarna, det blir torsdag–torsdag i stället för tisdag–tisdag. Planet från portugisiska TAP går på eftermiddagen och det kommer att vara ljust när gruppen anländer på torsdagen. Liksom tidigare är avsikten att erbjuda ett varierat program med olika typer av lokaler och många goda artister, men mera i detalj hur det kommer att se ut är för tidigt att säga. Möjligen kan besöken på fadoställen kompletteras med en konsert under veckan.

Ana Laíns har konsert i Belém, november 2017.

Utöver fadon har staden Lissabon mycket att erbjuda. I programmet ingår tre utflykter: en halvdags stadsrundtur, en museitur med besök på Fadomuseet och Kakelmuseet samt en heldagsutflykt till intressanta mål utanför själva Lissabon: Cascais, Sintra och Cabo da Roca. Några andra tips har jag lämnat i en tidigare bloggtext, se bloggen den 2 december 2016. Andra texter som kan vara av intresse är redovisningen av den första resan som publicerades den 27 mars 2017. Den 6 augusti 2017 skrev jag om Gulbenkianmuseet, ett ”måste” som ligger i hotellets omedelbara närhet.

Palácio da Pena, Sintra.

Fullständig information om den nya resan finns på PDF-bladet som man kan öppna här:


Lissabon är ett stort turistmål. Under högsäsong är det trångt kring många av stadens attraktioner. Mars är en bra månad att besöka staden. Dels är det ännu långt till högsäsongen, dels finns en god chans att möta våren medan det ännu är vinter hemma. Lika härligt vårväder som under den förra marsresan är svårt att utlova. Men chansen att möta ett soligt och vårvänligt Lissabon är god.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar