1 juli 2014

Fadoprofilen (43): Mariza

Mariza (Reis Nunes) (1973) föddes i Moçambique och familjen flyttade till stadsdelen Mouraria för att driva ett kafé när hon var tre år. Började sjunga tidigt och prövade även på annan musik än fado. Lanserades på skiva med hjälp av gitarristen, poeten och kompositören Jorge Fernando, som fick en roll som mentor i hennes tidiga karriär. När BBC år 2002 valde hennes debutskiva Fado em Mim (2001) som bästa europeiska cd inom världsmusik, ledde det till en viss uppmärksamhet i Storbritannien och därmed till en snabbare internationell lansering. Mariza vårdar sig om sitt världsrykte med ett ambitiöst och späckat turnéprogram. Sjöng Portugals nationalsång vid den första matchen för landet i fotbolls-VM i Japan och Sydkorea år 2002.
På scenen är Mariza charmerande och professionell. Vid framträdanden utomlands ser hon sig som en fadons ambassadör som vill sprida kännedom om den. Hon har en bra, stark röst, en avancerad sångteknik och en kreativ förmåga att med sin frasering gjuta nytt liv också i standardnummer. Repertoaren är en blandning av traditionell fado och nyskrivet, och Mariza har också tagit upp annan musik av brasilianskt och afrikanskt ursprung.
I dag är Mariza troligen den starkast lysande stjärnan inom ny fado och har varit det sedan debutskivan. Det finns gott om Youtubefiler med henne och även många bilder på nätet. Börja att lyssna till henne här:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar