15 juli 2014

Smultronstället


Varmt ute, varmt inne. Flödande solsken, gott om tid mitt i juli. Fina förutsättningar för en utflykt till smultronstället, fast kanske inte för att plocka smultron. Jag åker till Källtorpssjön och Hellasgården i Nacka. Främst, men inte enbart, under sommaren. En härlig oas i storstadens omedelbara närhet. En kvart med buss 401 från Slussen, och bussen går var tjugonde minut. Kommer man dit på morgonen en sommardag är det bara det svaga ljudet från enstaka bilar på vägen och utsikten mot Nackamasterna som påminner om storstaden. Annars är det stilla, det kunde vara långt ute på landsbygden.



På andra sidan sjön finns en anlagd sandstrand där barnen trivs. Även på sidan där bussen stannar till finns en liten anlagd badstrand. Annars får man kliva i vattnet från klipporna. Och det finns många platser där man lätt tar sig i och upp. I juli är det ofta 22–23 grader i vattnet. Inget motstånd att tala om.

Fågellivet kring sjön är livligt. Vanligast är gräsänderna, som inte visar någon rädsla utan gärna gör sällskap med den som badar eller sitter på stranden. Måsarna är de som låter mest. Kanadagässen tycks inte ha hittat hit i någon större mängd, inte heller de vitkindade gässen som är så talrika på andra håll i Stockholmstrakten.


Källtorpssjön är mindre behaglig att bada i under hösten, men det finns de som gör det. Bilden nedan är tagen den 31 oktober 2010 och de unga männen på bryggan hoppade faktiskt i och simmade. Andra kunde glädja sig åt höstfärgerna.




På vintern söker sig folk till Hellasgården för att åka skridskor eller besöka kaféet. En och annan badar då också.





Under september och oktober kan man följa hur sommarens färger ersätts av höstens. Och under vårmånaderna hur snön långsamt smälter undan och grönskan börjar spira igen. Men egentligen finns alltid något att uppskatta på smultronstället Källtorpssjön, vår som sommar som höst och vinter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar