15 september 2015

Parken Terra Nostra i Furnas

I byn Furnas ligger den botaniska parken Terra Nostra (latin för ”vår jord”). Furnas är beläget i den största av de fyra vulkankratrar som präglar landskapet på den största av de azoriska öarna, São Miguel. I byn finns källor, caldeiras, där det ryker ur marken, och vid den näbelägna Furnassjön kan man se att det bubblar underifrån. Att São Miguel är en vulkanisk ö blir mycket tydligt för den som besöker Furnas och ser sig runt i byn.

Denna bild från Furnas är tagen utanför parken ...

... och det gäller även denna.

Furnas är en ganska liten tätort med cirka 1 400 invånare. Man kan ta sig dit med lokalbussen som går till Povoação från strandpromenaden i huvudstaden på ön, Ponta Delgada, på knappt en och en halv timme. I anslutning till parken finns ett stort hotell av god klass. Byn har många besökare, och de bidrar till att flera enklare matställen och butiker kan drivas i dess lilla centrum.

Parken Terra Nostra omfattar 12 hektar och har en lång historia. Den första trädgården på platsen skapades för över 200 år sedan av amerikanen Thomas Hickling som hade slagit sig ner i Furnas. Länge var den helt privat, och först 1937 öppnades den för allmänheten, som i dag får betala sex euro för att komma in.

Thomas Hickning står staty i den park han skapade som en privat trädgård på 1700-talet.
I parken har man planterat växter från många delar av världen. Den som är botanikintresserad och -kunnig har säkert stort utbyte av att studera de många arter som finns där. Bland annat finns en avdelning med Azorernas endemiska arter, det vill säga växter som bara finns där.





Kyrkan i Furnas ligger utanför parken men är väl synlig därifrån.
För oss andra är den ett vackert och lugnt strövområde där man utnyttjat höjdskillnader och vattendrag för att utforma ett landskap som är omväxlande, trolskt och stämningsfullt. Man kan utan vidare spendera ett par timmar med att vandra runt och ta del av den ibland sagoartade stämningen med blomsterprakt, prunkande träd och buskar, dammar och utsikter. Jag hoppas bilderna kan ge någon uppfattning om detta.





Ormbunkar höga som träd kan man se på flera ställen på ön. Så också på Terra Nostra.
Svarta svanar.


I parken finns också den välkända Ungdomens källa, som värms till ungefär kroppsvärme av underjordiska källor. Det sägs att man blir tio år yngre av att bada i källan, en effekt som för min del inte har gjort sig märkbar ännu. Men det löftet kan behövas eftersom det gulaktiga, svavelhatiga, järnrika vattet – enligt en röst liknar det ”ärtsoppa utan ärtor” – egentligen inte ser särskilt lockande ut. Många badar ändå där, och då de kliver upp ur dammen har de som en gulaktig hinna över kroppen. Att duscha efteråt är alltså nödvändigt för den som inte vill smutsa ner sina kläder. I anslutning till källan finns duschar och omklädningsrum. Badkläderna bör sedan läggas i tvättkorgen.



Sammanfattningsvis föredrar jag parken framför källan, men det är en speciell upplevelse att bada i varma vattnet. Många är minst sagt skeptiska till den föyngrande effekten, men kan i alla fall säga att de gjort ett försök.




2 kommentarer:

  1. Fantastiskt vackra bilder och informativa texter från Azorerna. Du har verkligen väckt mitt intresse för ögruppen.

    SvaraRadera
  2. Det är ännu ett lite udda resmål men det är ganska lätt att ta sig dit och bekvämt när man är där. Fantastisk natur och lantlig miljö, men storstadspuls, hålligång och pampiga operaföreställningar får man söka på andra håll.

    SvaraRadera