13 januari 2019

Aphisit Sidsunthia



Konst- och kulturcentret i centrala Bangkok liknar inte museer som vi är vana vid från Europa. Utställningarna och aktiviteterna kring konst och kultur är många, men här finns också privata företag i form av små serveringar och butiker med konstnärliga inriktningar som till exempel konstmaterial eller affischförsäljning. Vad som är museets ”officiella” samlingar och vad som är tillfälliga utställningar till följd av privatpersoners eller organisationers initiativ är lite oklart. I det som kallas People’s Gallery fanns fram till jul förra året en utställning, Aftertaste, av den thailändske konstnären Aphisit Sidsunthia. Bilderna, ofta gjorda med en blandteknik där både foto och måleri ingår, är fängslande och ibland lite obehagliga. Bilden nedan heter Tomorrow.



Konstnären är mycket ung, född 1994. Han studerar fortfarande konst på Silpakorn University i Bangkok, ett universitet som sedan grundandet på 40-talet har specialiserat sig på olika konstnärliga riktningar. Sidsunthia är trots sin ungdom meriterad och har deltagit i en rad utställningar i Thailand och även i Spanien och Vietnam. Tre separatutställningar finns också på meritlistan, liksom ett par utmärkelser i konsttävlingar. Bilderna nedan är två delar av en större kombination, United 713, 364 cm bred. Först den vänstra delen, nedtill den högra.




Till utställningen hör en folder där Aphisit Sidsunthia berättar om sin konst. Jag avstår från citat eftersom resonemangen är så flummiga att de närmast är obegripliga, och den engelska översättningen är dessutom svår att få ut något av. Men klart är att konstnären vill förena minnesbilder med konkreta iakttagelser och med minnesbilder menar han även fantasier och drömfragment. Kombinationerna liknar hallucinatoriska bilder, ologiska drömmotiv. Därtill finns några porträtt med människor vars tydliga anletsdrag eliminerats så att bara vaga konturer tecknats, som i bilden överst. Och i den bilden kan man upptäcka inte bara ett ansikte framifrån, utan också, om man betraktar bilden noga, två ansikten i profil. I bloggen blir alla bilder små, men i verkligheten är de flesta av bilderna mellan en och två meter på varje ledd. Bilden nedan heter Anatomy Lesson of Jam-Nian governor.


Modern asiatisk konst ser vi inte ofta. Aphisit Sidsunthias utställning är en påminnelse om att allt nytt och intressant inte måste komma från Europa eller USA.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar