16 maj 2019

Statyer på stan – Lissabonspecial (1)

Lissabon är en ganska stor stad. För att vara en storstad är den för all del liten, ungefär som Stockholm med mindre än miljonen invånare i själva staden men över två miljoner i hela storstadsområdet. I Stockholm finns det många statyer, och det finns det förstås i Lissabon också. Portugisernas förkärlek för monument och kyrkor bidrar till det stora antalet eftersom de brukar vara dekorerade med statyer.

Lissabons centrala delar har inte genomgått lika drastiska förändringar som Stockholms under 1900-talet. Här ser man inga gigantiska bankpalats eller parkeringshus. Finns de, så får man leta efter dem. Här finns inte heller några skyskrapor. Det betyder att många av statyerna i centrum är gamla och representerar äldre konststilar. Men staden förändras, vilket är lätt att konstatera för den som återkommande besöker staden. Plötsligt kan man få syn på en staty som inte fanns där sist – som helt nyligen tillförts stadsbilden. 

En skillnad mellan Stockholms och Lissabons statyer är att man i Stockholm nästan alltid kan finna en upplysning om vem som gjort statyn, när vederbörande levde eller föddes samt när statyn kom på plats. I Lissabon ger de ett mera anonymt intryck, något som kommer att avspegla sig i blogginläggen. I stället för fullständiga sakuppgifter ger jag information om var man kan finna de olika statyerna. Men i det första fallet behövs det knappast.



Den stora statyn Cristo-Rei syns från hela Lissabon och ligger på andra sidan floden Tejo i Almada, en egen kommun. I ett blogginlägg från den 4 april 2018 har jag skrivit lite mer om statyn och hur man tar sig dit från Lissabonsidan.

Även Sjöfartsmonumentet i Belém är välkänt och ett av Lissabons mest fotograferade monument. Det utarbetades 1939 av arkitekten José Ângelo Cottinelli Telmo och skulptören Leopoldo de Almeida och färdigställdes 1960. Monumentet påminner om Portugals upptäcktsfärder till sjöss med entreprenören och initiativtagaren Henrik Sjöfararen längst fram. För att komma till Belém tar man spårvagn 15 eller pendeltåg från centrala Lissabon. Flera busslinjer finns också. Monumentet är synligt när man går ner mot floden. En hiss tar en till toppen, med fin utsikt över flodområdet.



En av Lissabons mest populära skulpturer är den som föreställer poeten Fernando Pessoa (1888–1935). Skulptören heter Lagoa Henriques. Statyn finns vid anrika Café Brasileira som funnits i över hundra år och ligger i stadsdelen Chiado. Det är lätt att ta tunnelbanan dit. Gå av vid Baixa-Chiado, uppgång Largo do Chiado. Väl uppe efter färden med alla rulltrapporna syns statyn intill kaféet. Det är populärt att bli fotograferad tillsammans med diktaren – men på denna bild är platsen intill ledig.



Varför finns det en staty av Frédéric Chopin i centrala Lissabon, närmare bestämt på den nedre delen av Avenida da Liberdade, östra sidan? Skulptören heter Bolesław Syrewicz och statyn var en gåva från Polens president till Lissabon 1912. Närliggande metrostationer är Restauradores och Avenida. 



Mera anonyma är resten av statyerna i det här avsnittet. Samtliga nedan befinner sig i eller vid Jardim da Estrela, en vacker park med tropisk växtlighet, fågeldammar och ett par kaféer intill den stora Estrelabasilikan. Parken ligger en bit utanför Lissabons absoluta centrum, och här är det spårvagn som gäller för den som inte vill gå till fots, linje 25 eller 28. Några busslinjer stannar också i parkens utkant och närmaste metrostation är Rato, varifrån man kan promenera några hundra meter. Den översta statyn av bondeparet finns just utanför parken, nära spårvagnens hållplats, resten inne i parken.




Flera Lissabonstatyer i kommande avsnitt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar