30 maj 2019

Statyer på stan – Lissabonspecial (3)

Praça do Comércio är ett stort torg som ligger intill Lissabons affärscentrum Baixa, med floden som fond. Det välbesökta torget är egentligen rätt ödsligt – här finns inga fontäner, ingen torghandel, ingen grönska. Det som finns är en staty av kung José I, som regerade då den katastrofala jordbävningen som förstörde stora delar av Lissabon utbröt 1755. Statyn av Machado de Castro är från 1775.



Trots att det stora torget är tomt så när som på statyn, är folklivet på och omkring det livligt. Här går flera buss- och spårvagnslinjer, ett färjeläge finns för båtarna som går till andra sidan floden, en metrostation (Terreiro do Paço) ligger i ett hörn av torget. De vackra gula byggnader som omger torget är nedtill fulla av restauranger. Vid Rua Augusta, en av Baixas affärsgator, finns en ståtlig portal, gjord av Varissino da Costa och rest 1875, med omsorgsfullt utförda dekorationer upptill.






Det är populärt att promenera längs vattnet. Här kan man få se statyer av mindre beständigt slag. Här finns skulpturer av stenar som de passerande nyfiket stannar till vid. Skulpturerna är inte till salu, men mannen som arbetar med dem tar gärna emot en slant som ersättning för nöjet att betrakta dem.



Ännu mindre beständiga är de skulpturer av sand som någon har gjort vid den lilla sandstranden nedanför torget. Även här välkomnas en liten slant som uppskattning.



Rua do Arsenal heter gatan där spårvagn och bussar har sina hållplatser. Om vi närmar oss gatan från torget och går åt vänster kommer vi snart till Lissabons stadshus med en öppen plats framför. En staty av modernare snitt, tyvärr utan uppgift om upphovsman, finns att beskåda här.



Uppe i Chiado, vid metrostationen som heter Baixa-Chiado, uppgång Largo do Chiado, finns en staty av poeten Fernando Pessoa, som jag nämnde i det första avsnittet i denna lilla serie blogginlägg. Han har sällskap av en annan, betydligt mindre berömd poet, António Ribeiro från 1500-talet. Ribeiro kallades O Chiado och bodde i det område där han står staty.



Till sist i detta avsnitt påminner jag om den märklige läkaren Sousa Martins, som en gång gjorde stora insatser för att bota tuberkulos bland Lissabons fattiga. Hans staty står i stadsdelen Pena, invid parken Campo dos Mártires da Pátria. Sousa Martins dyrkas ännu, som ett slags profant helgon. Folks tacksamhet visas i ett stort antal marmorplattor som omger statyn. Om Sousa Martins skrev jag i bloggen den 13 oktober 2017.




Flera statyer i Lissabon i kommande inlägg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar