1 juli 2016

Bilder från Azorerna (6). Terceira och Angra do Heroismo


När sjömän upptäckte den obebodda arkipelagen Azorerna i början av 1400-talet såg de några fåglar som de trodde var duvhökar. Det portugisiska ordet för duvhök är açor. Emellertid har det aldrig funnits några duvhökar på öarna. De fåglar man såg var troligen ormvråkar. Så om sjömännen hade haft en ornitolog med sig så hade ögruppen hetat något helt annat.

Den första ön man kom till fick namnet Santa Maria. Det är den av de azoriska öarna som ligger närmast fastlandet. Och att hedra jungfru Maria genom namngivningen ligger nära till hands för troende katoliker. Det finns många öar, och mycket annat, som heter Santa Maria i länder där katolska kyrkan haft stort inflytande. Nästa ö man såg fick också namn efter ett populärt helgon, Sankt Mikael. São Miguel är den största av Azorernas öar. Sedan tog kreativiteten ledigt, och den tredje ön man träffade på fick i brist på något mer fantasifullt heta ”den tredje”. Och Terceira heter den än i dag.

Halvön Monte Brasil.

Tillsammans med öarna Faial, Pico, São Jorge och Graciosa utgör Terceira den mellersta delen av Azorerna. Terceira är trea även om man ser till ytan; det är Pico som tränger sig emellan São Miguel och Terceira. Däremot är Terceira tvåa när det gäller folkmängden. På en yta som motsvarar mindre än en tredjedel av Ölands bor lika många människor som på Gotland, 56.000.

Ungefär 21.000 finns i huvudstaden Angra do Heroismo (”Hjältemodsviken”) i söder, men hela kommunen har cirka 35.000 invånare. En annan viktig stad är Praia da Vitória (”Segerstranden”), som ligger på öns östkust. En rad byar finns längs kusterna medan öns inre delar är mindre bebyggda. Landskapet är grönt, frodigt och blommande med massvis av hortensia, kuperat med en topp på drygt tusen meter som högsta punkt. Huvudnäringen är liksom på Azorerna som helhet mejeriproduktion, och kor går omkring lite varstans. På Terceira tillverkas flera av det fyrtiotal ostsorter som Azorerna producerar och som säljs i hela landet.

Huvudgatan i Angra do Heroismo.
I oktober 2013 skrev jag om några av de andra azoriska öarna och nämnde då städer som huvudstaden Ponta Delgada (São Miguel) och Horta (Faial). Dessa och andra azoriska städer fungerar säkert nöjaktigt som regionala centra med de skolor, sjukhus, myndigheter, företag, kommunikationer och institutioner som behövs, men de har få attraktioner som kan motivera långväga resor. Om någon skulle beskriva dem som lite småtråkiga kommer jag inte att protestera alltför vildsint. Terceira kan inte konkurrera med São Miguel när det gäller hisnande storslagen natur, utan dess främsta attraktion är huvudstaden Angra do Heroismo. Detta är en vacker och charmig stad där man kan ströva omkring länge och trivas – och kanske även svettas lite eftersom staden är backig och luftfuktigheten hög även när det inte är särskilt varmt. Angra do Heroismo är – utan större konkurrens – Azorernas vackraste stad.


1980 drabbades Terceira av ett jordskalv som förstörde många byggnader runtom på ön. Dock klarade sig Angra do Heroismo hyggligt, och de skadade byggnaderna reparerades eller återuppbyggdes inom några år. Angra do Heroismo är Azorernas äldsta stad med anor från 1450 och var tidigare hela ögruppens huvudstad. Med sina många historiska minnen och äldre bebyggelse har den sin särart och speciella atmosfär. Efter skalvet satte opinionsbildare och politiker igång en kampanj för att göra staden till ett av UNESCO:s världskulturarv. Det lyckades också, och sedan 1983 har staden denna status. Ytterligare ett sådant världskulturarv finns i vindistriktet på ön Pico sedan 2004.

Man kan undra varför en ort, eller ett land, överhuvud eftertraktar utnämningen till världsarv. Den innebär krav på att de värden som föranlett utmärkelsen hålls intakta och sköts om. Å andra sidan, och säkert den sida som oftast överväger, blir platsen tydligare satt på kartan och kan lättare locka till sig besökare. Och det finns en hel del som kommer till Angra do Heroismo. Turismen är en växande men ännu ganska liten näring på Azorerna, men Terceiras huvudstad torde vara den enskilda ort som har flest besökare efter Ponta Delgada. Det märks genom att det finns flera hotell, och den nya fräscha flygplatsen vid Lajes har kapacitet för långt flera turister än dagens. Dock kan varken Terceira eller Angra do Heroismo jämföras med populära turistmål som Kanarieöarna eller Funchal på Madeira. Barer, kaféer och restauranger är det ingen brist på, men heller inget överflöd av. Kommersen är nedtonad. Det är mest vardagslunken och lugnet som märks, tempot är måttligt. Portugisiska är det helt dominerande språket i ljudbilden. De enda svenska ord jag kunde höra under några dagars vistelse på ön var de som jag själv yttrade i ett telefonsamtal.

Resenärer släpar sina resväskor på huvudgatan i Angra do Heroismo.



Angra do Heroismo är en vacker stad som tack vare sina backar erbjuder fina utsiktspunkter, till exempel mot den mäktiga halvö, Monte Brasil, som vidtar där bebyggelsen slutar. Staden saknar (med något undantag) de i Portugal så vanliga kakelfasaderna, men till dess charm hör den livfulla färgsättningen av husen, särskilt på gavlar och kring dörrar och fönster. Trottoarer och torg är dekorerade med mönster i svarta och vita stenar, som i övriga Portugal. Åtminstone i de centrala delarna är gatlyktorna av gammaldags slag och de flesta utsmyckade med blombuketter. Blomsterprakten är imponerande överallt i centrala Angra do Heroismo.




Jag är förtjust i botaniska trädgårdar, och den som ligger mitt i staden tillhör de vackraste jag sett. Parken heter Duque da Terceira och kom till på initiativ av en Dr. Lino någon gång kring förra sekelskiftet, en man som enligt en minnesinskription ”odlade blommor, ord och musik”. I trädgården, som naturligtvis ligger i en brant backe med många trappor och terrasser, har man samlat träd, plantor och blommor från hela världen. Välskött och stillsam är den en färggrann oas, och man kan vistas där en bra stund, eller flera. En dikt till Terceira av poeten Almeida Garrett, som en tid var landsflyktig där, finns på ett litet monument i parken.










Lekande barn i Duque da Terceira.


Bredvid den botaniska parken ligger Angra do Heroismos museum, som berättar om stadens, öns och hela Azorernas historia från kolonisationen på 1400-talet och framåt. Museet är trevligt utan att vara särskilt originellt och det innehåller en rikedom på historiska ting som berättar om hur man har levt på ön och om Azorernas förhållande till Portugal och omvärlden. Här finns föremål, interiörer och konstnärliga arbeten i en kronologiskt ordnad uppläggning.

Exempel på Terceiras porslinsindustri.
 
Målningen av Helena Justino heter "Våren".
Fisket är fortfarande den näst viktigaste näringen på Azorerna, och även sjöfarten har betydelse eftersom öarna ligger mitt i Atlanten och ofta blivit mötesplats för  Atlantseglare. Angra do Heroismo har en stor marina, och i anslutning till den finns också en allmän strand med utsikt mot Monte Brasil. Den kommersiella hamnen på Terceira har dock flyttats till Praia da Vitória.


Det finns många vackra hus i Angra do Heroismo. De ljusa färgerna och rikedomen på blommor gör stadsbilden tilltalande. Mest anslående av byggnaderna är kyrkorna. Kristendomen har ett fast grepp om de azoriska öarna, där befolkningen är mera religiöst sinnad än på fastlandet. Helgon firas på många håll på landsbygden, kyrkor och kapell ligget tätt och sociala aktiviteter sker i stor utsträckning i kyrkans hägn. Katedralen i huvudstaden ligger vid den långa nedförsbacke som är huvudgata. Lika imponerande är Igreja da Misericórdia vid marinan.


Framför kyrkan står en staty av sjöfararen Vasco da Gama, som upptäckte sjövägen till Indien 1498. Under återfärden till Portugal stannade hans flotta till vid Angra do Heroismo, 1499. För det har han belönats med en staty som man skulle kunna tro har stått där i många år. Men statyn i traditionell stil av skulptören Duker Bower invigdes den 10 juni 2016 och hade alltså bara stått på sin plats några dagar då jag fotograferade den.



Sanjoaninas är en festival utan religiös anknytning som infaller en vecka i juni och består av många sorts aktiviteter över hela ön: parader och konserter, tjurrusningar, idrottstävlingar, fester … festivalen, som engagerar stora delar av befolkningen, har gamla anor och sägs gå tillbaka ända till 1500-talet. Festivalen presenterades i år med stora affischer där Angra do Heroismo utnämndes till ”Atlantens huvudstad”. Rimligen borde Sanjoaninas vara något som lockar många besökare till ön. Några kommer väl också, men så vitt jag kan bedöma efter ha varit där just under festivalen, är det främst lokalbefolkningen som deltar. Och roligt tycks man ha.


Idrottsungdomar under Sanjoaninas.


Atlantens huvudstad – varför inte? Atlanten är att gratulera till ett sådant val.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar