6 november 2015

Vem döljer sig i gatunamnet? (8)


Wollmar Yxkullsgatan är en parallellgata till Hornsgatan på Södermalm. Många som passerat här torde ha undrat vem denne Wollmar Yxkull (död 1627) var. Han var hovmarskalk, det vill säga högste ansvarig för ekonomin, hos kung Karl IX. Han bodde i hörnet av Björngårdsgatan och den gata som är uppkallad efter honom och som på den tiden kallades Långgatan, Finnegatan eller Dalbogatan, samtliga namn som är belagda från 1600-talet. Wollmar Yxkull tillhörde en livländsk (lettisk eller estnisk) släkt. I övrigt är Wollmar Yxkull inte särskilt känd för något.



Vilken är likheten mellan Södermalm och Brasilien? Det finns säkert flera. En likhet är att apolsteln Paulus (3/4–64/65), känd från breven i Nya testamentet i Bibeln, har fått ge namn åt såväl jättestaden São Paulo som St. Paulsgatan på Söder. Paulus var den mest inflytelserike personen i spridningen av den kristna läran decennierna efter Jesu liv. Han är synnerligen väl ihågkommen i massvis med namn. Storstaden St. Paul i USA och katedralen St. Paul’s Cathedral i London är bara två av hundratals exempel.



Som sagt är det långt flera män än kvinnor som blivit ihågkomna i Stockholms gatunamn. För kvinnor kan det underlätta att vara av kunglig börd. Namnet Drottning Kristinas väg är belagt sedan 1827. Vägen börjar vid Valhallavägen och sträcker sig genom det akademiska området i anslutning till Tekniska högskolan.



Drottning Kristina var född 1626 som dotter till kung Gustav II Adolf och drottning Maria Eleonora. Under hennes regeringstid växte det svenska riket och delar av det trettioåriga kriget utkämpades. Som barn var hon läraktig och begåvad och behärskade i unga år flera språk. Hon var intresserad av kultur och vetenskap och lockade en rad utländska kulturpersonligheter till Stockholm, däribland den franske filosofen René Descartes som blev drottningens personlige mentor och lärare tills han avled av lunginflammation 1650. 


Kristina omvände sig till katolicismen och abdikerade 1654, en stor skandal i den tidens Sverige. Hon bosatte sig i Rom där hon avled 1689. Hon var under flera år en framträdande gestalt i Roms kulturliv. Drottning Kristina levde under en stormig och händelserik tid, och hennes liv var lika omväxlande som dramatiskt.

Bedoirsgränd är en smal gränd i Gamla stan. Jean Bedoire den yngre (1683–1753) var en svensk affärsman, grosshandlare och bankdiretör, som till en invandrare från Frankrike. Bedoire var en driftig handelsman och bankir som i början av 1700-talet byggde upp en mycket stor förmögenhet, delvis genom rederiverksamhet och som dominant inom den svenska importen av salt. Han ägde ett helt kvarter i Gamla stan.


Grev Turegatan sträcker sig mellan Birger Jarlsgatan och Valhallavägen i Stockholms trendigare kvarter. Gatan är livfull med mängder av butiker och restauranger. Den är uppkallad efter Ture Gabrielsson Oxenstierna (af Croneborg) (1614–69), som var landshövding, kammarherre hos Gustaf II Adolf, guvernör, överste och greve. Han var också en i den mäktiga adliga ätten Oxenstierna, son till Gabriel Gustafsson Oxenstierna, som var bror till Axel Oxenstierna. 


Wikipedia har artiklar om 33 personer i ätten men inte om Ture Gabrielsson Oxenstierna, som trots sin uppenbart framgångsrika karriär inom förvaltningen inte framstår som den mest lysande personligheten i släkten. Men det var han som fick en centralt belägen gata uppkallad efter sig.


Luthens gränd är en liten tvärgata till Rosenlundsgatan på Södermalm. Den har sitt namn efter en arbetsplats som hette Luth & Roséns verkstad som öppnades 1883 av Johan Luth och några år senare flyttade till lokaler vid Rosenlundsgatan. Den kallades ”Luthens” kort och gott. Både Luth och Rosén var ingenjörer. Firman blev 1931 ett dotterbolag till ASEA.


Till sist i detta avsnitt en gata uppkallad efter en författare. Blanchegatan ligger emellertid inte bland de många ”författargatorna” på västra Kungsholmen utan är en tvärgata till Erik Dahlbergsgatan nära Gärdets tunnelbanestation.


August Blanche (1811–68) var journalist, politiker samt författare fill romaner, noveller och teaterpjäser. På sin tid var han mycket läst och han var den mest uppförde dramatikern under slutet av sitt liv. Enstaka av August Blanches verk är fortfarande ihågkomna, som Hyrkuskens berättelser och lustspelet Ett resande teatersällskap. Han var riksdagsman för borgarståndet i Stockholm, Lantmannapartiet och Nyliberala partiet under olika tider, en ivrig förkämpe för representationsreformen som trädde i kraft 1866 och avskaffade ståndsriksdagen. Han kom från Stockholm och var en känd Stockholmsprofil.



Som författare var Blanche produktiv med många pjäser, sociala tendensromaner och folklivskildringar i Stockholmsmiljö. Han var en stridbar skribent i den liberala tidskiften Freja och senare Illustrerad tidning. Mycket uppmärksammad blev hans konflikt med Carl Jonas Love Almqvist. Wikipedia beskriver den så här:

”Han blev mycket känd efter en omfattande och bitter polemik med Aftonbladet och dess medarbetare Carl Jonas Love Almqvist i den så kallade Det-går-an-striden. Blanche hade i Freja kritiserat Almqvists novell Det går an och skrivit parodin Sara Widebeck (1840) baserad på Almqvists verk. Almqvist kontrade med att i en insändare ta upp Blanches oäkta börd, det så kallade Almqvistska dådet. Blanche utmanade då Almqvist på duell och när Almqvist inte lyssnade spottade Blanche honom i ansiktet vid ett möte på Strömparterren. Detta väckte en enorm skandal.”

Flera gatu- och platsnamn längre fram.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar