Fadosångerskan Celeste Rodrigues har i dag avlidit, 95 år gammal. Hon var yngre syster till fadons största sångerska Amália Rodrigues (1920–99) och omnämndes ofta som ”Amálias syster”, men hon var också en enastående sångerska i sig. Hon levde ett långt och innehållsrikt liv, från början under mycket fattiga förhållanden, och blev professionell sångerska 1951, med många skivinspelningar under 50- till 70-tal. Under 50-talet öppnade hon en fadorestaurang, A Viela, tillsammans med sin man, men den stängdes efter några år. Hon var tidvis bosatt i USA.
Celeste Rodrigues musik är lugn, enkel, känslosam och har en stark förankring i lokalmiljön. Var och en kan genom hennes inspelningar höra att hennes röst har en tilltalande fyllig klang och framför allt en mycket god bärighet. Det är svårt att tänka sig vackrare fadosång än den som Celeste Rodrigues presterade när hon var som bäst. Röstens fina bärighet och den varma känslan i sin sång behöll Celeste Rodrigues under sina sista år. Hon gjorde sitt sista album Fado Celeste 2007 men medverkade på andra artisters skivor och i ett par antologier senare än så. Under sin sista tid uppträdde hon flitigt på konserter och på fadohus som Mesa de Frades och Fado Menor i Lissabon.
Att Celeste Rodrigues var en person med stort intresse för människor fick jag själv erfara under ett besök på Mesa de Frades i januari i år (bilden ovan är från det tillfället). Efter sitt framträdande satte hon sig vid vårt bord och småpratade på mycket bra engelska. Till vår förvåning visade hon också att hon hade lärt en del fraser på svenska – detta under ett arbete i resebyråbranschen en gång i tiden. ”Jag kan lite på danska och finska också”, lade hon till. Hon var vänlig, humoristisk och sympatisk.
I en intervju nyligen sade Celeste Rodrigues att hon trodde att hon skulle sjunga fado tills hon fyllde hundra. Så blev det nu inte. Men hon kommer att ihågkommas som en av de största fadosångerskorna och hennes musik kommer att glädja många även i framtiden.
Här är några smakprov på hennes musik från 50-, 60- och 70-talen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar