1 april 2019

Konst för pendlare (2)

Av de konstnärer som smyckat den nya pendeltågstationen Stockholm City, som öppnades 2017, med konstverk, har Peter Svedberg fått ett generöst utrymme med tre verk, StadÄng och Skog. Det förstnämnda kommer att bli särskilt populärt. Det avbildar Stockholm i vinterskrud och är utformat som en cylinder. Olika bilder med ofta välkända motiv har ställts samman på ett nytt sätt så att exempelvis Medborgarplatsen ligger intill Konserthuset eller Katarinahissen gränsar till Strandvägen. 



Verket mäter 26 x 2,8 meter. I grunden bygger det på fotografier. Bilden ser skarp ut om man ser den på avstånd. Men kommer man tätt intill den blir konturerna upplösta då de visas genom ojämnt reliefglas. Effekten kan påminna om intrycket av impressionistisk konst, som på nära avstånd tycks upplösas i färgfläckar men sedd på avstånd har bestämda former och färger.



Verket har en central position på den östra perrongen. Det är gjort med en teknik som kallas UV-printing. ”Genom att printa på glas blir bilden genomlysbar på ett annat sätt än med andra tekniker. Jag tycker att glas är väldigt spännande att arbeta med”, säger konstnären Peter Svedberg – detta enligt företaget Printglas hemsida. 



Många människor passerar på platsen och väntar på tågen där. Att betrakta Stad är då ett lämpligt sätt att fördriva tiden. Verkets detaljrikedom och de sammanställda Stockholmsmiljöerna med alla människorna kan man fängslas av en bra stund. 


Med tiden kommer bilden allt mera att bli ett tidsdokument. Stadens miljöer förändras liksom utbudet av butiker och restauranger och sättet att klä sig en vinterdag. På bilden från 2017 finns byggnader som redan har försvunnit eller ersatts av andra, som Kolingsborg vid Slussen. Ett Stockholm om tio år kommer att se annorlunda ut och de som då väntar på sitt tåg kommer att se in i ett förflutet skede av stadens liv.



Så här beskrivs Stad i SL:s information på nätet. ”Bakom reliefglaset finns en upplyst bild i form av ett fotocollage med välkända Stockholmsmiljöer. Svedberg anser att Stockholm är som mest exotiskt för turister på vintern och valde därför att fotografera staden i snö. Därefter bestämde han sig för att fråga alla dem han mötte under ett par månader om de ville vara med i verket. De fick då komma till hans ateljé och fotograferas i vinterkläder. Närmare 170 personer (och fyra hundar) finns med i fotocollaget!”




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar