12 mars 2014

En självupptagen notering: De äro tusenden ...

… som tittar in i denna blogg. Enligt den statistik som följer med har hittills 10 000 besök gjorts. Om man nu kan lita på statistiken, och det kunde man inte i början. En dag rasade det in 806 besökare från USA, en annan 96 från Indonesien. Dessa måste ha träffat på ett stickspår i cyberrymden, på väg mot någon populärare blogg, och felaktigt registrerats här. Egentligen rör det sig alltså om cirka 9 100 besök sedan jag öppnade bloggen i slutet av augusti 2013. Nu verkar siffrorna mera tillförlitliga. Det skiljer sig mellan dagarna, men det är inga drastiska skillnader.

I en blogg som denna kan man klicka på ”Nästa blogg” upptill. Då vet man inte var man hamnar. Detta kanske kan förklara varför min blogg besökts från så oväntade ställen som Argentina, Sydkorea, Kina, Sydafrika och Sydsudan.

De flesta läsare kommer från Sverige, cirka 80 procent. USA kommer på andra plats, troligen för att en del som läser i bloggen i Sverige tar omvägen över USA på något sätt som jag är okunnig nog att inte begripa. Finland är på tredje plats och Tyskland på fjärde. Portugal kommer femma, förmodligen för att jag känner några där och ofta skriver om fado. Folk från många andra länder har tittat in i bloggen, som Canada, Australien, Grekland, Italien och andra. På lite högre nivå än de nämnda, och troligen återkommande, finns länder som Frankrike, Nederländerna och Polen.
Har någon av dessa amerikaner – här i Midtown i New York – hittat min blogg? 
Man kan också se vilka blogginlägg som blir mest lästa, det vill säga vilka som besökarna går tillbaka till sedan de lagts ut. En del av inläggen kan läsas om gång på gång långt efter det att de lades ut. De här inläggen på min blogg har fått flest läsare:

1. Ulf Bagge: Trubaduren (18 september 2013, 53 besök hittills)
2. Fadoprofilen (22). Cristina Branco i helfigur (20 februari 2014, redan 40 besök)
3. Fado i juletid (5). Adega Machado (5 januari 2014, 36 besök)
4. Omläsningen (3). Marin Sorescu (16 september 2013, 35 besök)

5. Omläsningen (1). Författarnas musikbok (26 augusti 2013, 33 besök)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar