13 mars 2014

Fadoprofilen (27). Artur Paredes

Artur Paredes (1899–1980), briljant solist på portugisisk gitarr, ackompanjatör, stilbildare och utvecklare av gitarrspelet i Coimbras fado. Hade gott påbrå genom sin far Gonçalo Paredes och farbror Manuel Paredes, båda gitarrister. Ackompanjerade under 20-talet ledande sångare från Coimbras universitet. Lämnade snart sina universitetsstudier och blev banktjänsteman i Lissabon.
Artur Paredes.
Paredes komponerade mycket musik men använde också folkmelodier. Gitarrspelet når med Paredes nya nivåer i tematisk variation, ackordrikedom, bruk av dissonanser och synkoper och en närmast orkestral klangbild. Han var i hög grad en sökare som försökte utveckla sin musik mot en större komplexitet. Hans djupa intresse för gitarrspelet ledde honom också till att förbättra själva instrumentet. Under många år samarbetade han här med instrumentbyggarfamiljen Grácio, som tillverkade över 30 gitarrer åt honom. Paredes beskrivs som en introvert och tillbakadragen enstöring som mest experimenterade med sin gitarr hemma. Han spelade helst i en trängre krets, var rädd för berömmelsen och gjorde få skivinspelningar. Far till gitarristen Carlos Paredes.
Det är inte heller så lätt att hitta Artur Paredes på Youtube. Här är i alla fall två inspelningar från 20-talets senare hälft. De två nedersta länkarna är i stället bevis för att Artur Paredes musik lever vidare i andras uttolkningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar