7 mars 2014

En sjö i Europa

Se på en Europakarta och observera hur ont om sjöar det är i de centrala och södra delarna. Vi som bor i Sverige, Finland eller Norge är vana vid att det ska finnas en sjö i närheten, eller flera, nästan oavsett i vilken del av landet vi finns. Så är det inte i övriga Europa. De sjöar som finns blir omhuldade – dit söker sig folk för rekreation, naturupplevelser, nöjesliv, kultur och kommers. Historiska byggnader som slott och kyrkor, liksom omsorgsfullt bevarade äldre stadsbebyggelser intill sjöarna, vittnar om att det har varit så länge. Sjöar som tysk-schweiziska Bodensjön, fransk-schweiziska Genèvesjön, schweiziska Zürich- och Vierwaldstättersjöarna, italienska Como- och Gardasjöarna …

Men inte Skadarsjön. 386 kvadratkilometer till ytan är den ungefär en tredjedel av Mälaren, vilket inte hindrar den från att vara den största sjön på Balkanhalvön. Till två tredjedelar ligger den i Montenegro, den återstående tredjedelen är albansk. Att den ligger i ett oländigt bergsområde och har status av nationalpark kan delvis förklara att den är så lite exploaterad. Skadarsjön är en vacker sjö med dramatiska omgivningar av höga berg, klart vatten, ett överflöd av olika fisk- och fågelarter. Här finns nästan inga hus längs stränderna, båttrafiken är minimal och i den sömniga byn Virpazar, varifrån utgår en båttur för besökare, trängs inte turisterna. Naturen härskar. Ännu så länge.
Virpazar, Montenegro

För lilla Montenegro är ett land med potential för större turism. Vilket förmodligen skulle behövas eftersom man producerar få exportvaror och det mesta av det man konsumerar är importerat. Sedan länge är staden Budva ett lockbete för badturister. Den hänförande vackra och fjordliknande Kotorbukten med den gamla staden Kotor längst in får allt flera besökare, många av dem österifrån. Men så mycket mera är det inte. Med kust mot Adriatiska havet, storslagen natur, behagligt klimat, låg prisnivå och en matkultur inspirerad av Italien finns alla förutsättningar. Den på Balkan utbredda korruptionskulturen lär inte hindra en växande turistström.


Så det gäller att passa på innan turisthotellen reser sig kring Skadarsjön och vattenskotrarna börjar eliminera lugnet i miljön. Bilderna är tagna i maj 2012. Det kommer väl lite flera besökare längre fram på säsongen. Men inte många – i så fall hade det märkts i utbudet i byn Virpazar.



På en liten ö i Skadarsjön ligger ruinerna av ett gammalt fängelse, avsett för fångar som inte kunde simma. I dag har fåglarna tagit över ön.

De snötäckta topparna i bakgrunden ligger på den albanska sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar