1 mars 2014

Ny recension

Efter några månaders väntan kom nu Bibliotekstjänst med en recension av min bok Fado – en vägvisare till musiken och musikerna (GML Förlag). I övrigt har boken fått få recensioner, vilket är väntat. Ett par bloggare, Krister Renard och Thomas Nydahl, som båda har stor kunskap om fado, har kommenterat boken rätt utförligt i sina bloggar. Positiva recensioner har också kommit i HiFi & Musik nr 9/2013 (Bengt Eriksson) och Lira nr 4/2013 (Rolf Nilsén). Det är bra, de handlar båda om musik och läses kanske av många av dem som boken vänder sig till. Kanske kommer något mer?

Att det inte skrivits mer är inte underligt. Få fackböcker recenseras i pressen om de inte anknyter till aktuell samhällsdebatt, är biografiska eller självbiografiska eller tar upp populära historia teman. Fado är ett litet, tämligen okänt ämne. Många musikskribenter – även på kulturredaktioner – vet knappt vad fado är. Det finns inte många som är kompetenta att värdera en bok om fado. Väldigt få exemplar har sänts ut. Boken är inte utgiven på ett stort förlag med resurser för marknadsföring. Slutligen är författaren slö när det gäller marknadsföring och egendomligt passiv när det gäller att sprida information om boken. Kan den på olika sätt nå fram till dem som är verkligt intresserade av fado så är syftet nått.

En recension av Bibliotekstjänst är naturligtvis ändå inte att förakta. Biblioteken bör känna till boken. Kanske rentav några bibliotek beställer den efter Morgan Palmqvists recension. Han börjar med att konstatera att ”Ulf Bergqvist har här författat det första svenska standardverket om den portugisiska fadomusiken”. Sedan kommer en inte helt pricksäker definition av fado, innan han fortsätter så här:
”Fadon är en folklig stadsmusik som uppstod i fattiga kvarter i Lissabon men som sedan spridit sig både geografiskt och klassmässigt. Bergqvist går igenom historien, geografin, viktiga begrepp och hur musikgenren utvecklats. Han tar fram skillnader, artister från förr och nu och inte minst lyfter han lyssningsvärda cd- och dvd-skivor. Som författaren är recensent av fadomusik i tidskriften Lira besitter han självklart aktuella kunskaper om fadon inte bara som historisk företeelse. Uppenbart ligger det en djup kärlek till fadon bakom denna bok, samtidigt som stringens, överskådlighet och detaljinformation lämnar föga i övrigt att önska. Som sagt, ett verkligt standardverk.”
Den som vill skaffa boken kan köpa den genom GML Förlag eller någon Internetbokhandel som Adlibris, Bokus, Bokia etc. Den går också att beställa genom vanliga bokhandlare.
Den som önskar ett signerat exemplar kan vända sig till följande adress:
som drivs av www.criasons.com, en kulturagentur som sprider portugisisk kultur i Norden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar