14 april 2017

Ny fadoresa till Lissabon!
För inte så länge sedan, den 27 mars, redogjorde jag för en fadoresa till Lissabon tidigare i mars som resebyrån Travel Gallery i Malmö tog initiativ till. Nu erbjuder man ytterligare en resa till Lissabon med fadon som tema. Datumet är den 14 november i år. November låter mörkt och ruggigt, men månaden kan vara behaglig i Lissabon, med temperaturer som påminner om svensk vår eller sommar. Fast säker kan man förstås aldrig vara. Den nya fadoresan är något mera innehållsrik när det gäller utflyktsprogram. Detaljerad information finns här:

Förhoppningsvis kommer det musikaliska utbytet att vara lika bra i höst som under marsresan. En del av de ställen som jag skrivit om kan mycket väl få ett nytt besök av svenska fadovänner, men det kan också hända att andra lokaler blir aktuella. Utbudet av fado i Lissabon är stort. Hur mycket fado resenärerna vill uppleva är förstås ett individuellt beslut. Men möjligheten att höra musiken kommer att finnas varje kväll.

Fadon uppstod i Lissabon i början av 1800-talet. Det är Lissabons – och i viss mån universitetsstaden Coimbras – musik, som från början och länge var okänd i andra delar av Portugal. Nu är situationen förstås en annan. Inte bara portugiser, utan också många utlänningar, har upptäckt den och åker till Lissabon för att höra den i sin ursprungsmiljö. Men även för den som är måttligt intresserad av musiken har storstaden Lissabon mycket att ge. Det är en trivsam, omväxlande stad med varierad, färgrik bebyggelse, många monument och anslående byggnadsverk, långa backar och därför också fina utsikter. Många portugiser anser att Lissabon är Europas vackraste huvudstad. Vi stockholmare vet förstås att Lissabon möjligen är den näst vackraste huvudstaden i Europa. Men det räcker långt, särskilt som prisnivån jämförd med andra storstäders är behaglig. Till exempel är taxi ett realistiskt alternativ för den som förflyttar sig genom staden.

Lite om vad man kan göra i Lissabon när man inte lyssnar till fado skrev jag om den 2 december 2016 i bloggen. Här är ytterligare några bilder från staden och dess omgivningar.

Nivåskillnaderna i Lissabon framgår av denna utsiktsbild med Graçakyrkan och den mindre kyrkan Senhora do Monte högst upp. I bildens nedre del syns stadsdelen Mouraria. Bilden är tagen i närheten av São Jorge-borgen.

En annan utsikt erbjuds från Edvard VII-parken. Floden Tejo i bakgrunden. Till höger en kulle med stadsdelar som Bairro Alto och Chiado, till vänster kullen med Castelo, Alfama och Graça.

En populär plats, inte minst bland besökare, är Largo das Portas do Sol i Alfama. Här har man utsikt över Alfama och floden åt ett håll, åt ett annat, som på bilden, upp mot kyrkan och klostret São Vicente da Fora, stadsdelen Graça och, till höger, kyrkan Santa Engrácia (Pantheon).

På denna plats tar gärna gatumusiker chansen att visa upp sig.

Härifrån ser man också Fadomuseet, som är den rosa byggnad som höjer sig lite över omgivande bebyggelse i Alfama.

José Malhoas berömda målning O Fado från 1910 tillhör det som kan beskådas i museet.

På de flesta fadoställen befinner sig musikerna och publiken nära varandra. Här sjunger Joana Amendoeira på fadohuset Maria da Mouraria till komp av Marta Pereira da Costa, portugisisk gitarr, och André Ramos, spansk gitarr.

Den som vandrar omkring i Lissabon kommer att se många hus med vackra fasader i kakel. Just detta hus finns i Alfama.


Rossio kallas torget som mer än någon annan plats är Lissabons absoluta centrum. Det karakteristiska vågmönstret i beläggningen påminner om Portugals sjöfartstraditioner.Samma vågor möter också den som besöker Cascais och kommer till platsen vid rådhuset. Cascais är en charmig liten stad, nu en betydande turistort med fina stränder, som man lätt tar sig till med lokaltåg. Cascais ingår i en av fadoresans utflykter.

Det gör också ett besök vid Cabo da Roca, som är Europas västligaste punkt på fastlandet.En resa till Lissabon kan innebära möten med det oväntade. Men brudparet, omgivet av måsar, som fotograferas vid Cais do Sodré finns förmodligen inte kvar på samma plats i november.


2 kommentarer:

  1. Låter fantastiskt Ulf! Vi får se om jag har möjlighet att följa med.

    SvaraRadera
  2. Det skulle vara kul. Den första resan var lyckad, det är bara att hoppas att novemberresan blir lika bra.

    SvaraRadera