8 april 2017

Statyer på stan (34). Sintraspecial

Sintra är en liten stad som ligger några mil utanför Lissabon. Av stadens cirka 33 000 invånare bor de flesta i den nya delen av Sintra, som är som små städer är mest, men placerad i mer grönskande och kuperade omgivningar än de flesta, vid de måttligt höga Sintrabergen. Gamla Sintra har anor från 1100-talet, men merparten av bebyggelsen är från 1800-talet. Staden bjuder på gyttrig äldre bebyggelse, branta gränder och historiska byggnader, fontäner och palats. Mitt i gamla Sintra ligger ett gammalt palats, Palácio Nacional de Sintra, byggt på 1300-talet och ombyggt tvåhundra år senare. På en topp i närheten finns det gamla moriska palatset Castelo dos Mouros. Och på en annan topp, ännu högre, Palácio da Pena.


Sintra har länge funnits med på Unescos lista över världsarv, något som säkert bidragit till att öka på turistströmmen till detta ”måste” för alla Lissabonbesökare. Den kommers som uppstår då turisterna flockas förekommer också i Sintra, och den lilla staden har frikostigt med restauranger och kaféer för de tillfälliga gästerna. Palácio da Pena är den största attraktionen trots att palatset inte är särskilt gammalt, byggt på 1800-talet. Men det är utformat som ett veritabelt sagoslott, som hämtat ur en Disneyfilm, med tinnar och torn och i bjärta färger. Under en vandring runt slottet kan man se konst, möbler, verktyg och allehanda andra prylar som berättar om hur den yttersta överklassen levde sina liv förr i tiden. Slottet är omgivet av en stor prunkande park och erbjuder en härlig utsikt över det omgivande landskapet.

Ana Paula heter statyn av Pedro Anjos Teixeira.

I gamla Sintra, eller snarare på vägen som leder in till centrum, finns en liten park och ett museum, Museu Anjos Teixeira. Museet är ägnat två skulptörer, far och son Anjos Teixeira –  Artur Anjos Teixeira (1880–1935) och Pedro Anjos Teixeira (1908–97). Skulptörernas arbeten, som ofta föreställer människor, är skickligt utförda men föga utmanande för en modern betraktare. Kanske kan man se de två skulptörerna som portugisiska motsvarigheter till svenska skulptörer som Carl Eldh, Nils Sjögren eller Christian Eriksson. Utanför museet, längs vägen, finns en rad skulpturer av modernare snitt. De är klart sevärda, och här följer ett bildsvep som omfattar några av dem.

Vänskap heter skulpturen av portugisen Valter Pires.


Jean-Frédéric Bourdier heter fransmannen som gjort Vit katedral.


Renato Rodyner är brasilianare och är upphovsman till Kyssens metamorfos.

Sandra Borges är från Portugal och har gjort Den döves samtal.


Fred till världen är ett verk av en konstnär från Moçambique, Ntaluma.


Carlos Bajouca kommer från Angola och har tillägnat fadon sitt verk Fado kulturellt världsarv.


Futuroscópio är en svåröversatt titel som tillhör denna skulptur av italienaren Gioncarlo Caporicci.


Alcoveto Vésper klarar jag inte heller av att översätta. Moisés Preto Paulo heter konstnären från Portugal.


Diogo Rosa är också från Portugal. Namnet Paosanos  låter jag också stå oöversatt.   


Portugisen Arlindo Arez är skulptören vars verktitel kan översättas ungefärligt med Att gå ut med odjuret.


Till sist en hänvisning till den store portugisiske poeten Fernando Pessoa som finns i titeln Pessoas blick av spanjoren Florêncio de Pedro.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar