De flesta orter har någonting som är värt att visa upp för omvärlden. En vacker utsikt, en ståtlig byggnad, en urgammal kyrka, en blomstrande park. Och sådana attraktioner blir självklara motiv för vykortfotografen. Som därmed blir en marknadsförare för orten, med sevärdheterna som affischer.
Så finns de vykortsfotografer som nöjer sig med att avbilda verkligheten i all trivialitet. Det finns många tråkiga och intetsägande gamla vykort. Det är i och för sig inget fel på Västra Storgatan (översta bilden) eller Slottsbron (nedre bilden, foto G. Algård) i Jönköping under 60-talet. Men den som fick en semesterhälsning på något av dessa kort rusade inte till resebyrån för att omgående beställa en biljett till den småländska metropolen.
Då kanske Oskarsborg i Söderhamn i Hälsingland ger ett mer inbjudande intryck? Tornet finns fortfarande kvar på Östra bergets topp och är ett vanligt utflyktsmål.
Som rena sommaridyllen framstår Göta kanal på bilden nedan. Kanalen är 19 mil lång varav nio mil är grävd kanal. Tyvärr saknas uppgift om var på sträckan just detta vackra avsnitt kan beskådas.
Söderhamn och Göta kanal är obekanta miljöer för mig, och hur korten hamnat i den lilla vykortshögen i byrålådan är en gåta, om än inte en särskild spännande sådan. Här finns också några vykort från obesökta platser på västkusten. Som Gullholmen och Societetsrestaurangen i Varberg nedan. Det är synd att vykorten inte är daterade. Det är underligt att man så sent som på 60-talet avbildade dessa västkustpärlor i svartvitt. Så möjligen är korten ännu äldre.
Bräcke är en ort och kommun i östra Jämtland. Det var en kommun också före kommunreformen 1973 då många små kommuner slogs samman till större. I Bräcke prövade man greppet att samla flera motiv på samma kort. Det ser lite folktomt ut. Det tydligaste beviset för bildernas ålder är bilarna på de två nedre småbilderna.
Några år på 60-talet bodde vi i Östersund, och vykort från Jämtland lades till under utflykter runtom i landskapet. Som till Tännforsen i väster, enligt kortet ”Jämtlands vackraste vattenfall”.
Ett par somrar tillbringades i Alsen, en liten, vackert belägen by vid Alsensjön, några mil väster som Östersund. Vykorten från 60-talets Alsen var få och återhållsamt svartvita. Först Alsens kyrka, sedan Wången, en stor gammal gård med hästuppfödning. Wången är fortfarande ett centrum för hästsport med ett gymnasium och andra utbildningar. F. Edlund svarar för båda bilderna, tagna på uppdrag av speceributiken i Alsen.
Vintrarna i 60-tales Östersund var långa. Desto snabbare flöt sommaren förbi. Vackra dagar kunde man bada i Sandviken – det är Östersund som syns på andra sidan sundet. Hur många badplatser i Sverige har samma namn, Sandviken?
Frösön är Östersunds närmaste granne. Frösötornet ligger ovanpå skidbacken som vänder sig mot staden. Så här såg det ut för över ett halvsekel sedan. Frösö kyrka är avbildad vid samma tid, men bilden kunde lika gärna vara från i går.
Jämtland bjuder på mycket storslagen natur. Oviksfjällen, som är synliga från delar av Östersund, är populära som utflyktsmål för skidåkare som helst åker utför. Här vid olika årstider. På baksidan av korten står att de är ”stampato in Italia”.
Till Italien, och andra mål i Europa, i kommande avsnitt med gamla vykort.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar