17 oktober 2013

Den andra hösten börjar nu

Hösten är som två årstider. Först kommer den milda, generösa hösten där sommarens ljus och värme dröjer sig kvar. Trädgårdarna ger frukt, skogen står full med svamp och bär och det är ännu bekvämt att sitta på uteserveringar och parkbänkar. Långsamt förvandlas trädens färger från grönt till gult och rödaktigt. Denna första höst är i Stockholmstrakten som mest praktfull i början av oktober.

Vid något tillfälle blir löven som fallit ner på marken flera än de som ännu klänger fast vid grenarna. Då börjar den andra hösten med färger som drar sig mot brunt och grått. Den höst som lånar av vinterns kyla och mörker. Den höst då daggen lägger sig så tung över parkbänkarna att de inte går att sitta på, då man tar sin tillflykt till det konstlade ljuset inomhus. Övergången mellan den första och andra hösten tar bara några dagar. Redan är det kanske dags att minnas den första höstens färgsprakande mångfald.

Träden vid Djurgårdsbrunnskanalen ser stridsberedda ut i sina röda och gula uniformer.


Men på den lilla gården i Norra Hammarbyhamnen försöker de spädare grenarna att se ut som muntert påskris i grönt, gult och rött.


Varje höstlöv är värt att studera i detalj …

… och i Vitabergsparken finns många löv att studera. På marken bildar de drivor.

Även den som byggt sin sommarstuga på vattnet kan behöva en höststädning, som här i Årstaviken.

Badsäsongen är sedan länge över, utom för de allra djärvaste. Här vid Hellasgården är vi inne i den andra hösten – bilden från den 31 oktober 2010.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar