5 oktober 2013

Bilder från Azorerna (5). Pico



Pico heter den näst största av Azorernas öar. Knappt 15000 personer bor på en yta som är ungefär en tredjedel av Ölands, de flesta i tätorterna Madalena, São Roque och Lajes. Det är Madalena som är administrativt centrum, Lajes var en gång centralorten för den livsfarliga valfångsten. Sedan den förbjöds erbjuds besökare i stället valsafari – det finns fortfarande gott om valar och delfiner i vattnen utanför ön, och i Lajes finns ett intressant valfångstmuseum. Pico är den yngsta av Azorernas öar, bara kring 150000 år gammal.

Pico domineras av vulkanen med samma namn. Pico är Portugals högsta berg, lite högre än Kebnekajse. Det är också ett inslag i utsikten från grannöarna Faial och São Jorge. Den som vill kan följa en vandringsled upp till toppen av vulkanen, ett nöje som författaren till dessa rader gärna avstår ifrån.


Pico sedd från Calheta på São Jorge.


På Pico odlas en del vin, och åtminstone ett par av de vita vinerna är goda. Vindistriktet med sina många låga stenmurar som skyddar vinrankorna från vinden är klassat som världsnaturarv av UNESCO. Ost är en annan vara som Pico ”exporterar” till andra delar av Portugal.

Vindistriktet på Pico. På andra sidan sundet ligger Faial.
Många hus och murar är byggda av vulkanisk sten.
Purpurvindan är en vanlig växt på Azorerna.

Att många byggnader är moderna och tycks nästan nybyggda beror på den vulkaniska aktiviteten på öarna som förstört många hus och ställt krav på solidare nybyggen.
Azorerna har ont om sandstränder, men i stället har badplatser bland klipporna ställts i ordning.
Pico sedd från vindistriktet. 
Terras de Lava är ett ganska gott vitt vin från Pico.
Den unge mannen och hans mormor (farmor?) från Picos vindistrikt avrundar bildsvepet från Azorerna.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar