2 oktober 2013

Bilder från Azorerna (2). São Miguel


São Miguel är Azorernas största ö. På en yta som motsvarar drygt halva Ölands bor en befolkning som är mer än fem gånger större än Ölands. Cirka hälften av befolkningen på 140 000 finns i huvudorten Ponta Delgada med förorter och ett par andra tätorter i närheten, och stora delar av ön är glest befolkade, framförallt i öster. Näst största stad är Ribeira Grande på nordkusten. São Miguel är också bebodd av cirka 100 000 kor, som är orsaken till att mejerinäringen med produktion av mjölk, grädde och ost är en huvudnäring. Turismen har ökat men är ännu en mindre del av näringslivet. Ön kallas Ilha verde (den gröna ön) och gör med sin frodiga grönska skäl för namnet. São Miguel är kuperad och når som högst cirka 1 100 meter över havet.
Hortensian är en dominerande växt på öarna. Eftersom korna inte gillar växten kan den användas i stället för stängsel. Långa blå stråk av hortensia avgränsar många betesmarker.

"Tvillingsjöarna" i närheten av byn Sete Cidades är kanske Azorernas mest berömda utsikt. När vädret är bättre än vid detta fototillfälle kan man se att sjöarna, beroende på växtligheten, har olika färger. Den ena kallas den gröna sjön, den andra den blå sjön.







"Afrikas blå lilja" växer vilt och är en vanlig syn på de azoriska öarna.

Byn Furnas är ett självklart utflyktsmål för den som besöker São Miguel. Här finns en vacker botanisk trädgård.

Just i Furnas märks tydligt att São Miguel är en vulkanisk miljö. Här strömmar vattenångan upp ur berggrunden.

Östra São Miguel är ett glesbefolkat område där små byar, betesmarker och skogar är utspridda på en högplatå.

Allemansrätt finns inte på Azorerna. Men på vackra utsiktspunkter har rastplatser byggts upp. De är utflyktsmål där man kan uppleva naturen, grilla sin lunch, ta en promenad ... Här Lomba da Pedreira.

Utsikt från Lomba da Pedreira, östra São Miguel.





































Det är ingen brist på kyrkor på de azoriska öarna. Befolkningen är mer religiöst sinnad och mer trogen den katolska kyrkan än i Portugal som helhet. Det lilla samhället Nordeste är centralort för östra São Miguel. 


São Miguels mest fotograferade vattenfall?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar