22 oktober 2013

Fadoprofilen (8). Joaquim Campos


Joaquim Campos (da Silva) (1911–81) nämns i ett par källor som den främste manlige fadosångaren i sin generation. Han uppträdde offentligt från slutet av 20-talet. Han sjöng med böjlig och vemodig röst. Men han är mest känd som kompositör av traditionella fados, som Fado Vitória, Fado Tango, Fado Estela, Fado Rosita och andra. Campos arbetade som tjänsteman vid järnvägen.
Joaquim Campos.
Fado Vitória är en av den traditionella fadons vackraste och mest använda melodier. Här finns dussintals varianter till olika texter. Vi känner den kanske främst som A Igreja de Santo Estêvão med text av Gabriel de Oliveira, en version som blivit känd genom Fernando Maurício och även tagits upp av andra artister. Eller som Povo Que Lavas no Rio med text av Pedro Homem de Mello ­– en av Amália Rodrigues största sånger.
På cd finns en inspelning av Fado Vitória med den tidige sångaren José Porfírio, daterad juni 1929. Jag har trott att detta var den allra första inspelning av melodin som gjorts. Joaquim Campos själv är mycket svår att hitta i återutgivningar, på cd finns såvitt jag vet bara två inspelningar. Men så hittade jag Fado Vitória med Campos själv på Youtube, med ackompanjemang av João Fernandes, portugisisk gitarr, och Georgino de Sousa, spansk gitarr. Lyssna till detta (här har två sånger monterats ihop, jag skulle tro att den andra är den ursprungliga 78-varvsskivans andra sida).

Det är utan tvekan Joaquim Campos som sjunger, hans röst och sångsätt är mycket karakteristiska. Det är också rimligt att tro att det är kompositören själv som svarar för originalinspelningen. Ändå finns ett litet frågetecken här. Om Campos gjorde inspelningen före José Porfírio, så skulle han alltså bara ha varit 17–18 år gammal och rösten på inspelningen låter knappast som en tonårings.
1911 är den vanligaste uppgiften om Campos födelsetid. Men det finns det par andra, tidigare sådana. Jag skulle tro att uppgiften helt enkelt är felaktig och att Campos föddes tidigare, kanske kring 1895 eller 1900. Sådana tveksamheter kring musikers födelsetid är vanliga, även mera kända musiker som Fernando Farinha och Lucília do Carmo finns det olika uppgifter om. I min bok Fado – en vägvisare till musiken och musikerna (GML Förlag) har jag använt de uppgifter som verkar mest troliga eller är vanligast. Den som börjar leta efter sådana uppgifter får snart sitt förtroende för portugisisk folkbokföring under 10- och 20-talen rubbat.
Men det viktiga är att vi kan höra Joaquim Campos själv sjunga sin berömda Fado Vitória. En raritet!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar