25 oktober 2013

Fadoprofilen (9). Hermínia Silva


Hermínia Silva (1907–93) var född i Lissabon och kom i kontakt med fadon tidigt, började sjunga som barn. Hon uppträdde offentligt från tolv–trettonårsåldern, bland annat tillsammans med den legendariske sångaren och kompositören Alfredo Marceneiro. Hon blev snart indragen i Lissabons teaterliv och är en av de ledande fadistas som var mest verksam i olika uppsättningar av operetter och revistas (revyer), sammanlagt över 70 stycken. Hon fann en publik även i Brasilien, där hon vistades i flera månader, och hon reste till USA och Canada för att uppträda för portugisiska utvandrargrupper.
Silvas beundrare kunde också höra henne på den fadokrog, Solar da Hermínia – ”en gåva från min man” – som hon drev mellan åren 1958 och 1982.

Parallellt med teaterframträdandena var Hermínia Silva verksam i skivstudion. Silva sjöng ofta originalkompositioner och bland hennes kompositörer fanns Raul Ferrão, Jaime Mendes och Frederico Valério. En del sånger som skrevs för henne tillhör i dag standardrepertoaren, exempelvis Fado da Sina, Rosa Enjeitada och A Tendinha.
På artistfoton är hon generös med glada leenden, ibland utstyrd i teaterkostymeringar. Hon sjöng lätt och avspänt, ornamenterat, varierat och musikaliskt. Hon hade en stark scenisk utstrålning och sången utstrålar en ovanlig värme, humor och självironi. Men Hermínia Silva hade också allvarligare bottnar. På äldre dagar blev hennes röst mörkare och tappade lite av sin smidighet.
Hermínia Silva medverkade i flera långfilmer.
Att Hermínia Silva var verksam under lång tid framgår av de tre Youtubefilerna här. Den första, Lisboa Antiga, är inspelad 1958. Rosa Enjeitada är äldre, troligen inspelad under tidigt 30-tal. Och Fado da Sina finns här i en sen inspelning från omkring 1980.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar