4 oktober 2013

Bilder från Azorerna (4). São Jorge


São Jorge är den fjärde största ön i den azoriska arkipelagen. Om den hade varit svensk, hade den också varit den fjärde största ön, till ytan mindre än Orust men större än Hisingen. Befolkningen är knappt 6000 varav de flesta bor i samhällena Velas eller Calheta.
"Huvudstaden" Velas i motljus.

På Azorerna produceras mycket ost, och den mest kända osten är just São Jorge, en hårdost men med en lite krämig konsistens och viss sälta. I sina mer lagrade varianter är detta en av mina absoluta favoriter bland ostar. Den säljs på många ställen utanför Azorerna; jag har köpt den i Lissabon där den är dubbelt så dyr.

São Miguel är säkert den azoriska ö som kan erbjuda de flesta och mest varierande naturscenerierna, men för mig är São Jorge den vackraste av de öar jag sett. Det beror på att ön egentligen är en bergsrygg som utgör en högplatå som stupar brant ner mot kusten. Därför finns många utsiktspunkter. Som högst är ön drygt 1 000 meter. Liksom de övriga öarna är den frodig med stor blomsterprakt.

Den stora gula kanonviskan har spritt sig på flera av öarna.





När hortensian har vissnat på andra ställen blommar den  vidare här. Högplatån ger ett något kärvare klimat och en längre vegetationsperiod.

Denna blomma heter säkert inte diskborstblomma, men det är i alla fall ett sätt att beskriva den.

På flera ställen runt ön finns landtungor som sticker ut i vattnet där folk har byggt upp hus och små byar, anlagt odlingar och vägar. 
De är resultatet av vulkanutbrott där lava runnit ut i havet och stelnat och så småningom blivit bördig mark. På portugisiska kallas de fajãs. Myndigheterna rekommenderar i dag inte att dessa fajãs bebyggs; vid ett jordskalv eller vulkanutbrott finns risken att de bryts av och att landmassan skjuts ut i havet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar