3 oktober 2013

Bilder från Azorerna (3). Faial


Faial är dem femte största av de azoriska öarna till ytan, befolkningsmässigt den tredje största med cirka 15000 invånare. De flesta av invånarna bor i huvudorten Horta, cirka 8000 invånare. Till skillnad från de flesta småstäder på Azorerna är Horta inte bara ett servicecentrum för öns befolkning utan en ganska gammal stad med flera byggnader från 1600-talet och en samlingsplats för atlantfarare från Europa och Nordamerika.
Trots att Horta blivit en centralpunkt för sjöfarare över Atlanten är det mestadels en lugn liten stad med ett mycket begränsat utbud av hotell, matställen och nöjen för besökare. Från Horta går en färja till grannön Pico.

Faial är en grön ö men kallas ibland ändå Ilha azul (den blå ön) på grund av de stora mängder blå hortensia som blommar som mest i maj–juni. Ön är kuperad och når med vulkanen Caldeira över 1000 meter. Genom historien har den drabbats av flera vulkanutbrott. Vid Capelinhos ägde ett utbrott rum år 1958 som varade i över ett år, förstörde eller skadade över 2000 byggnader på ön och byggde upp en ny landmassa på mer än två kvadratkilometer.
Vid vulkanutbrottet 1958 kastades askan 6000 meter upp i luften. Då askan hade lagt sig täckte den hela tornet vid Capelinhos. Här finns nu ett intressant vulkanmuseum.

Växtligheten har efter ett drygt halvsekel ännu inte tagit över vid Capelinhos. En stor del av det nya land som skapades vid vulkanutbrottet har eroderats bort, men Faial är fortfarande större än före utbrottet.
Faial är övervägande ett grönt, ganska kuperat landskap med odlingar och boskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar