20 april 2015

Fadoprofilen (78): Carlos Paredes

Carlos Paredes (1925–2004) är Portugals mest kände gitarrist och är ett välkänt namn i stora delar av världen. Blev mest av allt en solist som framträdde med – huvudsakligen – egna kompositioner och sällan ackompanjerade sångare. Många av Carlos Paredes stycken kan ses som försök att utvidga den portugisiska gitarrens register och uttryck, som stämningsstycken eller formexperiment bortom fadons gränser. Musiken kan påminna om fristående pianostycken i klassisk musik; titlar som Divertimento, Fantasia No. 2, Danças Portuguesas No. 1 och Valsa Diabólica är typiska.

Musikaliskt hade Carlos Paredes ett brett register, bland annat skrev han musik till ett tiotal filmer. ”Mannen med tusen fingrar” gjorde ett stort antal skivinspelningar. Paredes räknas till coimbratraditionen men har ingen knytning till universitetet, detta för att familjen flyttade till Lissabon redan när han var barn. Han var inte professionell musiker utan arbetade som administratör på ett stort sjukhus. Han tillhörde den politiska oppositionen under diktaturen, var med i kommunistpartiet och satt en tid fängslad för sin opposition. Gitarristen och stilbildaren inom Coimbras fado, Artur Paredes, var hans far.
Paredes virtuositet kommer väl fram på denna inspelning: https://www.youtube.com/watch?v=k9cqXIk2B04
Som kompositör är Paredes kanske mest känd för Verdes Anos:
På Youtube finns gott om material med Carlos Paredes. Det gäller även skivinspelningar. Här tar jag med ett exempel till:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar