17 januari 2014

Bästa fado på skiva 2013 (4). Plats 3

3. Helder Moutinho: 1987 (HM Música)
Helder Moutinho är den mellersta i Moutinho-brödratrion, något yngre än Camané, betydligt äldre än Pedro Moutinho. Till röst och sångstil påminner han om Camané, men jag har ibland uppfattat Helder Moutinhos musik som tyngre, dovare. Han är emellertid en god sångare som aldrig har varit bättre än på denna skiva.

Tanken bakom den är att fyra textförfattare – däribland Helder Moutinho själv – skulle ges utrymme för berättelser i fyra sånger vardera. Sångerna i varje avdelning hör alltså samman. I övrigt svarar José Fialho Gouveia, João Monge och Pedro Campos för texterna. Det är roligt att den sistnämnde är med; han är även kompositör och har svarat för flera fina sånger under senare år.

Helder Moutinho rekommenderar själv att man ger musiken lite tid och kanske tar en del i taget, inte lyssnar igenom allt på en gång. Då riskerar det att bli lite monotont. Jag tycker också de enskilda sångerna förtjänar uppmärksamhet. Helder Moutinho sjunger med noggrannhet, hängivenhet och allvar. Bakom denna produktion ligger mycket arbete, eftertänksamhet och envishet. Moutinho förklarar titeln med att viktiga händelser för hans personliga utveckling inträffade 1987, då han var 18 år.

Ett plus i kanten också för speltiden på drygt 70 minuter – även om den delvis beror på att fadons äldsta melodi Fado Menor här töjs ut i tolv och en halv minut, vilket är i segaste laget. I övrigt en ovanligt helgjuten produktion.

Fortsättning följer med plats 1 och 2.


2 kommentarer:

  1. Finns det klipp på youtube från dessa skivor? Vore kul med lite smakprov ... Sven-Erik

    SvaraRadera
  2. Jag kollade bröderna Moutinho, Gisela João och Margarida Bessa. Alla har enstaka exempel från skivorna (eller i alla fall från 2013) på Youtube. Det gäller nog de andra också. Skriv namnen och sök videor bara. Det finns alla möjligheter att hitta smakprov (fast det kan bli knepigare för artisterna på skivan på plats 2, som jag kommer till snart).

    SvaraRadera