18 januari 2014

Bästa fado på skiva 2013 (5). Plats 2

2. Antologi: Urbanas (Tugaland)
Det finns ett enormt antal antologier med fado, en musik som faktiskt passar bra att presentera just i antologiform. Oftast handlar det då om återutgivningar, vilket medför att den som har mycket fado på skiva lätt samlar på sig dubbletter. Denna nya skiva innehåller emellertid enbart nyinspelat material. Albumet har tillkommit på initiativ av producenten, kompositören med mera Diogo Clemente, som spelar spansk gitarr tillsammans med Ângelo Freire, portugisisk gitarr, och Marino de Freitas, basgitarr.

Albumet presenterar sex unga sångerskor som redan har låtit tala om sig i Lissabon men ännu inte har någon större internationell publik. ”De är den nya generationen”, står det på omslaget, och visst är de åtminstone en stor del av den. Sångerskorna heter Sara Correia, Maria Emília Reis, Tânia Oleiro, Carolina (också känd som Lina Rodrigues), Vanessa Alves och Teresinha Landeiro. I en musik där det går flera nya sångerskor på varje ny sångare är det typiskt att alla som lanseras här är kvinnor (den manliga komptrion är också ungdomlig men betydligt mera etablerad).

De är bra. Alla är bra. Nog kan man höra att 17-åriga Landeiro har lite att lära, men också goda förutsättningar. Correia, Reis och Alves är kraftfulla sångerskor med starkt uttryck; Correia är väl den bästa av dem, kanske, men jag imponeras också av Alves smidiga frasering. Oleiro och Carolina sjunger i en mera lyrisk stil, Oleiro ganska mjukt och vänligt, Carolina med en överlägset vacker röst, känslighet och musikalitet. Hon är nästa stora fadosångerska, tror jag.

Ett par inspelningar ger naturligtvis inte någon särskilt klar bild av sångerskorna. Vad man kan lära är att det inte saknas begåvning i denna nya generation. Det ska bli roligt att följa dessa sångerskor när de träder fram mera i helfigur genom egna album. (Correia har redan gjort ett, men det kommer hon med tiden troligen att se på som en ungdomssynd. Carolinas debut-cd väntas senare i år.) En bra redovisning av namn som är på gång. En nackdel: sångtexterna saknas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar