1 februari 2014

Svartvitt i Lissabon

Besökare i Lissabon blir lätt förtjusta i trottoarernas och torgens mönster av svarta och vita stenar. De är ofta vackra, skapar variation i stadsbilden. Det tycks finnas ett mödosamt och tidsödande arbete bakom dessa mönster och inte minst monteringen av stenarna. Dekorativt är det, även om stenmönstren på många ställen spruckit upp och stenar lossnat. I dagens portugisiska ekonomi är det ingen prioritering att omedelbart reparera dem.

Man kan bli förtjust över trottoarer och torg i torrt väder, men nackdelarna med stenarna visar sig snart vid regn. När de är våta är de förrädiskt hala och man frestas ta ett steg ut i gatan och gå där i stället. I Lissabons äldre stadsdelar är gatstenen ofta kullersten, inte det mest behagliga underlaget vid en promenad. Men ändå att föredra framför den hala kalkstenen.


Den här typen av dekorationer i stadsbilden är inget som Lissabon har monopol på. De förekommer i många portugisiska städer. Det finns gott om vackra öppna platser och trottoarer till exempel i Funchal på Madeira och på de azoriska öarna. Även i Portugals före detta kolonier är de vanliga, som i Brasilien och Angola.

Portugals ärorika historia som sjöfartsnation avspeglas i en del av mönstren. Över det centrala torg som kallas Rossio löper en vågrörelse som kan ge intrycket av höjder och dalar. Det är som om man vore rund under fötterna utan alkohol. Samma mönster finns i torget framför rådhuset i badorten Cascais utanför Lissabon. 

Ytterligare en påminnelse om sjöfartsnationen finns här i Chiado.

Framför Lissabons rådhus har man däremot satsat på ett triangelmönster.



Lissabons gamla affärscentrum heter Baixa. Efter jordbävningen och tsunamin år 1755 – den som förstörde de låglänta delarna av staden fullständigt – byggdes Baixa upp, och det mesta av bebyggelsen är från 1800-talet. De svartvita stenarna finns på de flesta trottoarer i Baixa.

Avenida da Liberdade är Lissabons paradgata och sträcker sig genom stora delar av de centrala delarna. Även här finns mönstren, men i december kämpar de med de fallna vinterlöven om uppmärksamheten.

Ytterligare ett exempel från Chiado.


Och så här ser det ut i ett gathörn nära järnvägs-, tunnelbane- och färjestationen Cais do Sodré.

 
Varför måla ett övergångsställe när man kan lägga ut stenar? Vid Restauradores.
   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar