27 februari 2014

Fadoprofilen (24). Tristão da Silva

Tristão da Silva (1927–78), tillhör fadons underbarn och fick sitt första kontrakt om att sjunga på Café Mondego i Lissabon som nioåring. Han kom själv från Lissabon, uppträdde i många år som amatör på olika lokaler medan han försörjde sig som bland annat snickare. År 1954 kom hans genombrott för en större publik, populariteten växte och han blev en av Portugals mest uppskattade sångartister, gjorde ett stort antal skivinspelningar, uppträdde i radio och teve. Under fyra år bodde han i Brasilien, där han också blev populär. Han uppträdde på flera fadohus och konsertscener i Portugal fram till sin död i en bilolycka.
Han sjöng inte bara fados med den traditionella gitarrensemblen utan också romantiska ballader till orkester. Betonade den melodiska linjen, fulla notvärden och vokal klangfullhet. Hade en tilltalande sonor röst med stor klang och anmärkningsvärt omfång, med mest volym på djupet. Musiken är jämn och behärskad, känslosam men avspänd.
Tristão da Silvas musik har sina lyssnare än i dag, men för en del är han alltför ”kommersiell”, ligger för nära underhållningsmusiken för att uppfattas som en genuin fadoartist. Men denna typ av fado är också en del av traditionen och har inte minst bidragit till repertoaren. da Silva finns också i många ”vanliga” fadoinspelningar. Genom sin bakgrund och långa praktik på lokala scener i Lissabon är han i hög grad delaktig i fadotraditionen.

Lyssna på Tristão da Silva:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar