15 februari 2014

Fadoprofilen (21). Katia Guerreiro

Katia Guerreiro (1976) föddes i Sydafrika men växte upp på den azoriska ön São Miguel, där hon började sin musikaliska bana. Kom till Lissabon för att utbilda sig till läkare. Hon har länge varit verksam som läkare vid sidan av sin karriär inom fadon, först som narkosläkare, numera som ögonläkare. Började sjunga fado i privata sammanhang och snart vid mindre konsertframträdanden. Upptäckt av en större publik när hon sjöng vid en minneskonsert för Amália Rodrigues år 2000.
Tudo ou Nada – det bästa albumet med ny fado från 00-talet?

Hon har en vacker och uttrycksfull röst som används över ett brett dynamiskt register. Hon kan i svaga partier låta spröd eller eftertänksam, för att i starkare släppa fram ett starkt vemod i långa, ibland pressade linjer. Genomgående vänder sig hennes sång inåt, mot texten. Är anspråkslös på scenen. Sjunger koncentrerat med händerna knäppta på ryggen.


Katia Guerriero sjunger traditionell fado, sånger ur en äldre standardrepertoar samt nyskrivet. En del av hennes egna material är skrivet av gitarristerna Paulo Valentim (portugisisk gitarr) och João Veiga (spansk gitarr). Här är tre exempel på hennes musik.

2 kommentarer:

  1. Mycket fin sångerska! Särskilt sången på den första länken tyckte jag mycket om.

    SvaraRadera
  2. Ja, hon är bra. Också mycket hörvärd på konsert. Hoppas hon snart kommer tillbaka till våra trakter.
    Ulf

    SvaraRadera