18 februari 2014

Tavlan på väggen. Axel Olson, Höstvind

Tavlan heter Höstvind och är målad av Axel Olson (1899–1986). Olson var en av de sex konstnärer som i slutet av 20-talet bildade Halmstadsgruppen. De övriga var Waldemar Lorentzson, Stellan Mörner, Erik Olson, Sven Jonsson och Esaias Thorén. Halmstadsgruppens konstnärer var pionjärer för surrealismen i Sverige. Konstnärerna var alla mycket produktiva och deras tavlor säljs ofta på konstauktioner i Sverige.
Det är inte så lätt att skilja på Halmstadsgruppens konstnärer. Stellan Mörner bilder har ofta en vagt poetisk karaktär, kanske ett typiskt drag. Sven Jonsson är lättare att känna igen på grund av hans arkitektoniska former, många bågar och valv. Bröderna Olson hämtade gärna (men inte alltid) sina motiv i vardagliga miljöer som jordbruks-, sjöfarts- eller industriarbete.


Höstvind är en trevlig tavla med en vissnande bukett solrosor i centrum. Här finns en del frågetecken. Vad är det för tidning den står på? Stadskonturen i bakgrunden – vad är det? Varför är muren smalare när den löper vertikalt än när den fortsätter horisontellt? Framför allt: Vad är det för skugga? Är det en kvinna eller man? Med tanke på hur modet såg ut år 1944 när tavlan gjordes har jag en uppfattning, men om den är rätt eller fel är inte lätt att veta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar