10 december 2015

Vem döljer sig i gatunamnet? (10)



Brantingsgatan ligger vid en av nedgångarna till Gärdets tunnelbanestation. Den är självfallet uppkallad efter Hjalmar Branting (1860–1925), som var den förste socialdemokraten som blev invald i riksdagen (1896) och sedan blev den förste i raden av socialdemokratiska statsministrar (1920). Han har fått sin gata i ett område där han sannolikt inte hade särskilt många väljare. Östermalm har förblivit solitt borgerligt med en koncentration av särskilt moderata väljare.


Branting var stockholmare och kom från en högborgerlig miljö. Mycket finns skrivet om honom. Nätupplagan av Populär historia har en intressant artikel om Branting och hans tid, och jag citerar ett par avsnitt ur den samtidigt som jag rekommenderar läsning av hela artikeln:

Det var långt ifrån givet att Hjalmar Branting skulle ta ledningen när det socialdemokratiska partiet formerades på 1880-talet. Starka viljor drog åt olika håll. Kunde samhället reformeras på demokratisk väg eller krävdes en revolution? De flesta manliga arbetare, liksom alla kvinnor oavsett klass, saknade rösträtt. Det hårda motstånd som mötte dem som försökte organisera sig fackligt och politiskt fick många att tvivla på att vägen till arbetarklassens befrielse gick via allmän rösträtt och parlamentarism.
   Branting ansåg att socialdemokratin var revolutionär i så motto att den önskade en helt ny samhällsordning med frihet, jämlikhet och ett gemensamt ägande av produktionsmedlen. Men han var orubblig i sin tro på att makten kunde erövras på demokratisk väg. Andra ville gå fortare fram, använda strejken som vapen och sätta hårt mot hårt. Kampen mellan reformister och mer revolutionärt sinnade medlemmar skulle komma att prägla det socialdemokratiska partiet under nästan hela Brantings tid.

”Hur var han då som person? Lugn, tillbakadragen, godmodig, förvånansvärt blyg för främmande människor, en arbetsmyra och pliktmänniska som också kunde njuta av livets goda. Intellektuell, analytisk, en duktig skribent men sämre talare. Trots alla invektiv som haglade över honom i samhällsdebatten kom han påfallande väl överens med sina meningsmotståndare när de möttes ansikte mot ansikte. Få hade något negativt att säga om honom, men desto fler om hans politik, inte minst i samband med vad som har gått till historien som storstrejken 1909.”




En pinsamhet i Brantings biografi var att han stod bakom en motion – tillsammans med bland andra högerledaren Arvid Lindman – om att inrätta ett rasbiologiskt institut.


Wahrendorffsgatan sträcker sig från Kungsträdgårdsgatan in mot Nybroplan och är uppkallad efter Martin von Wahrendorff (1789–1861), som var hovmarskalk, friherre, affärsman och känd konstsamlare. Han ägde en tid Åkers styckebuk. Han hade en tomt i området och bekostade gatans anläggning tillsammans med en värdshusägare som hette Davidson. Detta gav upphov till en del ironiska skämt om att Wahrendorff hade köpt gatunamnet till en gränd som egentligen Davidson hade byggt. Men gatunamnet blev officiellt i mitten av 1800-talet.
































Man skulle kunna tro att Sandelsgatan, som ligger i samma område som Brantingsgatan, är uppkallad efter Maria Sandel (1870–1927), en av våra första arbetarförfattare.
 


Men på Östermalm minns man hellre militärer, och här gäller det Johan August Sandels (1764–1831), som var med i det finska kriget i början av 1800-talet samt under fälttågen mot Napoleon. Hans bedrifter under det förstnämnda skildrades av Johan Ludvig Runeberg. Utöver militär var Sandels greve och ämbetsman.




Birger Jarls gata fick sitt namn 1885. Det ändrades sedan till Birger Jarlsgatan 1932. Gatan var ett resultat av 1800-talets planer på en gatuförbindelse mellan Nybroviken och Brunnsviken. I dag är Birger Jarlsgatan en av innerstadens längsta och mest trafikerade gator.




Birger Jarl (cirka 1210–66) hette egentligen Birger Magnusson. Jarl är en titel för en person som stod närmast kungen och var rikets högste ämbetsman. Birger Jarl var alltså aldrig kung, men det blev hans son Valdemar som Birger först var förmyndare för. Sedan kungen krönts 1251 styrde han riket tillsammans med Birger Jarl, i den mån man nu kan tala om ett enat svenskt rike under 1200-talet.




Birger Jarl har haft en speciell betydelse för Stockholm eftersom han enligt uppgift i Erikskrönikan var den som grundade huvudstaden 1252. Stockholm hade förmodligen kommit till utan Birger Jarls hjälp, men nu finns detta årtal som en fästpunkt i det förflutna. Och Stockholms grundare har fått en gata som i stort sett alla stockholmare känner till och ofta trafikerar.




Däremot kan man klara sig länge i Stockholm utan att träffa på Olaus Petrigatan, som är en liten tvärgata till Erik Dahlbergsgatan i samma område som Sandelsgatan och Brantinsgagatan är belägna. Gatunamnet är ganska nytt och beror på att man först hade planer på att bygga en kyrka vid gatan. Till slut kom kyrkan att placeras på ett annat ställe, och i stället reserverades området för en ny skola, Olaus Petriskolan.




Olaus Petri (1493–1552), som egentligen betyder Olof Pettersson, kom från Örebro och är den svenska kyrkans stora reformator. Han studerade i Tyskland och tog starka intryck av Martin Luther, vars kristna syn han blev den ledande kraften att genomdriva i Sverige. Bland annat översatte han och gav ut Thet Nyia testamentit 1526.




Aaron Isaacs gränd påminner om Aaron Isaac (1730–1816), som var sigillgravör och köpman men framför allt grundare av den judiska församlingen i Stockholm. Han kom från Tyskland och flyttade till Sverige 1774. På sin ålderdom skrev Issac ner sina minnen på ett språk som kallas västjiddisch. Memoarerna finns dock översatta till tyska och berättar bland annat om de konflikter Isaac hade med andra församlingsmedlemmar i Stockholm – hans ledarställning i församlingen var omtvistad.



Aaron Isaacs gränd är svår att upptäcka. Den är dock tydligt utmärkt vid Nybroplan och löper förbi auktionshuset Bukowskis och Wahrendorffsgatan.




Ignatiigränd ligger i Gamla stan. Även den har fått sitt namn efter en inflyttad tysk, boktryckaren Ignatius Meurer (1589–1672). Han blev genom giftermål ägare till ett tryckeri och blev senare också bokförläggare. Meurer var den förste som använde antikvastil i svenskt tryck. Antikva är numera den helt dominerande teckensnitts-familjen i boktryck. Det teckensnitt som denna blogg är skriven med är också en antikva.


Flera gatunamn följer längre fram.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar