26 februari 2016

Vem döljer sig gatunamnet? (12)


Snoilskyvägen är en av gatorna uppkallade efter svenska författare som ligger på västra delen av Kungsholmen. Den är uppkallad efter skalden Carl Snoilsky (1841–1903), en författare som jag minns från den ambitiösa svenskundervisningen i skolan under mina tonår, men mindre för hans diktning än för det ovanliga namnet som klingar lite utländskt. Men Snoilsky var svensk. Han var också greve och diplomat, satt i Svenska akademien och skrev och översatte främst poesi i ansenlig mängd och kring många olika ämnen. Snoilsky var mycket internationellt sinnad och bodde under olika perioder i Italien, Danmark, Frankrike och Tyskland. Dikten nedan finns i Tankar och toner, en samling som utgavs 1903 men de flesta dikterna i den skrevs troligen 1879. Svarta svanor:

Svarta svanor, svarta svanor
Glida som i sorgetåg,
Leta sjunkna solars skimmer
I den nattligt dunkla våg.

Mörk, liksom i eld förkolnad,
Är den rika fjäderskrud,
Näbben, stum i blodig purpur,
Ännu bär om branden bud.

Vita svanor tamt i vassen
Kryssa efter gunst och bröd.
Ut på djupet, svarta svanor
Ut, I barn av natt och glöd.



Snoilskyvägen är vackert belägen och erbjuder fina utsikter mot Mälaren, Essingeöarna och Gröndal.



Engelbrektsgatan och Engelbreksplan ligger på Östermalm och har fått sitt namn efter Engelbrekt Engelbrektsson (död 1436) som var allmogeledare och rikets hövitsman. Namnen fastställdes 1885. Släkten kom ursprungligen från Tyskland och Engelbrekt var född i Ängelsberg i närheten av Norberg och Fagersta. Han är känd som anstiftare av ett uppror mot kungen Erik av Pommern. Jag citerar här ur Wikipedias artikel om Engelbrekt.

”1426 uppträder Engelbrekt i källorna och ett knappt decennium senare blev han ledare för det då utbrutna uppror som senare skulle kallas Engelbrektsupporet. Upproret utspelas mot bakgrund av Kalmarunionen under Eriks av Pommern styre. I senare historieskrivning skulle Engelbrekt ställas mot kungens fogde i Västerås, Jösse Eriksson, vilken får bära skulden för den nöd som bergslagsmännen fick lida under hans styre. Engelbrekt fick deras uppdrag att för kungen i Köpenhamn framlägga saken men insåg efterhand att saken inte kunde vinnas utan strid. 1433 utsåg dalkarlarna Engelbrekt till hövitsman och samma år drog Engelbrekt i spetsen för ett uppbåd mot Västerås. Upproret lade sig efter att ett antal rådsherrar vädjat om fred, och hela historien upprepades sedan under våren året därpå.

Engelbrekt och de som stödde honom förefaller åter ha förlorat hoppet om en fredlig väg till förbättring under försommaren 1434 och vid midsommar påbörjades ett regelrätt uppror, i eftervärldens historieskrivning kallat frihetskrig. På bara tre månader tog Engelbrekt kontroll över i stort sett hela Sverige. Svenska rådets ledamöter anslöt sig till upproret och kung Erik förklarades avsatt.”



Engelbrekt fick en betydande maktställning i riket de närmaste åren efter upproret. Hans liv fick ett dramatiskt slut då han mördades på väg till ett rådsmöte i Stockholm från Örebro.



Thorildsplan är, liksom Thorildsvägen, döpt efter författaren Thomas Thorild (1759–1808). Thorild var ett barn av upplysningstiden och en ivrig förespråkare för demokrati och yttrandefrihet. Han var påverkad av franska revoutionens idéer och sågs av de styrande som en obekväm opponent och möjlig folkledare. 1793 dömdes Thorild till fyra års landsförvisning. Han flyttade till Tyskland där han avled. När Thorild levde i Stockholm var han bosatt i närheten av den plats som fått hans namn, på Kungholmen.



Thorild var en produktiv författare som gärna gav sin in i polemik med samtidens kulturpersonligheter, som Johan Henrik Kellgren. Jag citerar här ur presentationen som finns på litteraturbanken.se:

”Han eftersträvade en alltigenom förändrad syn på litteraturen och författarrollen och kom härvid att kalla sig, inte för skald utan för ’Autor’ – ’en präst i Naturens heliga sanning’. Litteraturen var en alltför allvarlig sak för att lämnas åt rimsmeder och konversatörer. Endast geniet – den stridande, kraftfulla sanningssökaren på det litterära fältet – kunde fullt ut vara dess tjänare och hade då även rätt att fritt söka sitt uttryck och sitt formspråk. Den fattige, föräldralöse Thorild, som helt på egen hand skaffat sig utbildning och plats på den kulturella arenan, adlade sitt utanförskap till storhet med en ny poesi i sak som i sin opolerade styrka, virila kraft och mäktiga ordmusik fullständigt bröt med tidens rådande konventioner. Thorild blev här, tillsammans med vännen Bengt Lidner, en romantikens pionjär i Sverige. Han skisserade också sin helt egna kanon i lärodikten Passionerna (1785) där de stora andarna har namn som Ossian, Klopstock, Newton, Rousseau. Här förmedlas känslan av ett väldigt, odelbart Vara, vars kraft genomströmmar ting, varelser och ord. Dikten föranledde en strid med Kellgren vilken kallade Thorilds egensinniga hexameter för ett ’versslag, stridande mot den i vitterheten allmänt godkända smaken’. Kellgren såg dock poetiska löften i Thorilds diktning, om än han ej fullt kunde omfatta dess villkorslösa krav på tvångslöshet och frihet. I dialogdikten Harmen (1787) är Thorilds uttryck lika otämjeligt och starkt. Där möter diktaren guden Thor, som ger honom del av sin ljungeld och gör honom till en trotsets förespråkare. Egensinnig och okuvlig är också En Critik öfver critiker (1791) där Thorild lägger fram grundlagarna för granskning av litterära arbeten: att veta vad man skall döma, att döma allt efter dess art och grad, att veta att ingenting görs för sina fels skull utan för sitt värdes skull. Skriften är även ett angrepp på den tidigare trätobrodern Kellgren, vars kritiska gärning Thorild såg som kitslig och missriktad, och med vilken han nu kom att utkämpa ännu en strid. Även inom politiken var Thorild starkt engagerad för det han såg som förnuft, sanning och rätt. Han blev en av den franska revolutionens mest övertygade anhängare i Sverige och menade att riksdagen borde ersättas av en ’tribunal för upplysning och förbättring’.”



Göran Hälsinges gränd ligger i Gamla stan och har sitt namn efter en Göran Hälsing som ägde ett hus i gränden. Namnet är mycket gammalt och är belagt redan 1588; dessförinnan hette gränden ”Niels Helzings grend” eller ”Helzings grenden”. Något mera tycks ingen veta om Göran Hälsing.



Tessinparken är en ståtlig och stor park som börjar vi Valhallavägen och sträcker sig upp mot Gärdet. Den är döpt efter Nicodemus Tessin den äldre (1615–81), hans son Nicodmus Tessin den yngre (1654–1728) och sonsonen Carl Gustaf Tessin (1695–1770). 



Släkten kom från Stralsund i Tyskland. Den äldre Tessin var verksam som bland annat stadsplanerare och arkitekt och blev Stockholms förste stadsarkitekt. Även sonen var stadsarkitekt och mest bekant om arkitekt till Stockholms slott, vidare hovman och politiker. 



Av tessinarna är det den yngre som blivit mest ryktbar. Stockholms slott är hans mest kända verk, men han svarade också för inredningen av Drottningholms slott och flera andra byggnader som Tessin står bakom finns på andra orter i landet. Den siste Tessin – Carl Gustaf –var politiker, diplomat och känd konstsamlare. Släkten dog sedan ut.



Greta Garbos torg är förstås döpt efter skådespelerskan Greta Garbo (1905–90), född Greta Gustafsson. Det lilla torget ligger vid Katarina Bangata på Söder, inte långt ifrån de kvarter där Garbo växte upp.

Denna berömdhet, en av få svenskar som uppnått världsberömmelse under sin livstid, var från början en södertjej från Blekingegatan. Släkten härstammade från Småland. Greta Garbo fick sin första filmroll redan 1921 i En lyckoriddare, en film som blivit tämligen bortglömd vid sidan av Garnos större succéer, som Anna Karenina (1927, stumfilm), Mata Hari (1932), Drottning Christina (1934), Kameliadamen (1936) och Ninotschka (1939). Hennes filmkarriär avslutades med Tvillingarna från 1941.



Garbo drog sig tillbaka från offentligheten, levde tillbakadraget i New York och gav aldrig några intervjuer. Hon svarare inte på beundrarpost och visade sig inte vid filmpremiärer. Hennes skygghet har i hög grad bildragit till myten om Garbo. Om hon med den ville bli bortglömd, så lyckades hon inte. Snart påminns vi om henne också på de nya hundrakronorssedlarna.



Bondesonsgatan är ytterligare en av författargatorna på västra Kungsholmen. August Bondeson (1854–1906) tillhör idag väl inte bästsäljarna, men hans mest kända verk Skollärare John Chrounschoughs memoarer är inte helt bortglömt. Bondeson hade ett lämpligt efternamn eftersom han var livligt intresserad av folkdiktning och allmogeberättelser och -dikter. Han utgav insamlade berättelser och dikter och bidrog med egna.



Därmed har jag tagit upp över 80 gatu- och platsnamn i Stockholms innerstad som uppkallats efter personer. Flera finns, och det kommer den som söker snart att upptäcka, särskilt om man letar även i förorterna. Det är möjligt att jag återkommer till idén längre fram och mera sporadiskt. Men del tolv i denna serie får tills vidare vara en slutpunkt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar