12 januari 2016

Statyer på stan (11) – levande statyer

Blogginläggen med statyer på stan har fått många besökare. Kanske återkommer jag till idén längre fram. Här är en lite udda variant. Statyer brukar stå där de står, ser vi dem en dag kan vi komma tillbaka nästa och se dem igen. Eller nästa vecka, eller nästa år, eller om tio år. Men nu handlar det om statyer som packar ihop sina saker och går hem efter att ha skött sin uppgift för dagen.

Levande statyer. De finns i många städer på platser där folk samlas. Meningen är att de ska tjäna en slant på att uppträda, som gatumusikanter gör. De utgör ett ofta underhållande och spännande inslag i gatubilden. I Sverige har jag inte sett några, men det är möjligt att de finns här också. Bilderna kommer från olika platser i Europa.


De två gyllene herrarna på torget i gamla stan i Prag tog inte sin uppgift som statyer särskilt allvarligt. Tanken är att man ska stå helt stilla och förväxlas med verkliga statyer. Här var det två män som stod och småpratade med varandra, rökte och gestikulerade.


Många statyer ska föreställa bestämda personer. Men det kan också röra sig om mytiska varelser, sagofigurer eller fria fantasier. Charlie Chaplin kunde man se på julmarknaden på South Bank i London för några år sedan. Kvinnan på bilden ingår inte i statyn.


Normalt kramar vi inte vanliga statyer av brons eller sten. Och den som försöker kan inte räkna med något gensvar. Men en del levande statyer kan få sig en kram. Och krama tillbaka. Även denna bild är från South Bank i London.



Många barn möter levande statyer med en speciell häpnad och förtjusning. Här är figuren placerad vid Praça do Comércio i Lissabon.



I den vackra och prydliga gamla stan i Málaga sitter en kvinnlig levande staty i silvergrått som bara får snabba ögonkast från de passerande.


Promenadstråket La Rambla i Barcelona är en bra plats för dem som vill se levande statyer. De finns där alltid. Vad det är för poäng med den vita liggande figuren kan man fundera på, kanske utan att komma fram till en vettig förklaring.



Figurer i guld och silver väcker uppmärksamhet. Ändå ser kvinnan på bänken vid Étoile i Paris ensam och övergiven ut. Men i nästa ögonblick kanske någon slår sig ner vid hennes sida.


Den klassiska mytologin gör sig påmind i Maspalomas, Gran Canaria. Här har havsguden Neptunus stigit upp ur havet för ett kort besök på turistorten.


En levande staty som fått ett långt liv är hyllningen till Mozart i Baixa i Lissabon. Jag har sett den åtminstone två gånger med ett par års mellanrum.


Ibland kan det vara svårt att förstå hur de levande statyerna bär sig åt. Motorcyklisten i Maspalomas, Gran Canaria, har placerat sig i en pose som måste vara tröttande ganska snart.


Och hur gör man för att uppträda utan huvud? Statyn vid Covent Garden i London väckte stor uppmärksamhet bland dem som gick förbi.


Till sist återvänder vi till Prag och gamla stan. Den lilla figuren i vagnen brydde sig inte om att sitta stilla utan vinkade, kastade slängkyssar till alla som gav den en slant och pladdrade oavbrutet med betraktarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar