8 maj 2015

Nyanser av grönt och gult


Det är lövsprickningstid. Träden tycks inte riktigt kunna bestämma sig om de vill bli gröna, gula, gulgröna eller gröngula. Ett tips baserat på minnen från tidigare vårar är att de kommer att bestämma sig för att bli gröna till slut.

De knotiga ekarna har påbörjat sin påklädning. Ännu är stammar och grenar lätt synliga genom löven som lite tveksamt tittar fram.


Plusgraderna, som obeslutsamt kravlat omkring just över nollpunkten, har tagit ett språng. Resultatet syns direkt på stan: på uteserveringar, i promenadstråk, i folks klädsel.


Men på Djurgården en vardagsförmiddag är det lugnt. Särskilt om man beger sig till de yttre delarna av ön, mot Blockhusudden och Isbladskärret. Någon enstaka joggare, några hundar med tillhörande mattar och hussar, ensamma vandrare längs stigarna. Ingen trängsel klockan nio på morgonen.


Allting blommar och blommorna delar in sig i vitt eller gult, kämpar om utrymmet som om de valt att tillhöra olika lag eller politiska block.


Fåglarna är talrika. Ett par gäss dricker vatten ur en pöl på parkeringsplatsen vid Thielska galleriet.


Gräsänderna på Djurgården är inte speciellt rädda för människor. Vid Isbladskärret kastar en gränsandshanne en nyfiken blick på besökaren. 



På utsiktspunkten över gölen vänder anden och fågelskådaren ryggen åt varandra, som om de avvisade varandra som alltför banala.


Bonden (?) har börjat med vårbruket. Mitt i en storstad kan man inbilla sig befinna sig långt ute på landet.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar